Putins iesniedz reformu plānu likumdevējiem, nodrošinot sev varu arī pēc prezidentūras (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vladimirs Putins
Vladimirs Putins Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien likumdevējiem iesniedzis politiskās sistēmas reformu plānu, kas izraisījis pieņēmumus, ka viņš apņēmies palikt pie varas arī pēc prezidenta pilnvaru termiņa beigām.

Nepilnu nedēļu pēc reformu izziņošanas Putins pirmdien parlamentā iesniedzis konstitūcijas grozījumu paketi.

Likumprojektā, kas ir pieejams apakšnama tīmekļa vietnē, rosinātas vairākas izmaiņas, ar kurām daļa prezidenta pilnvaru tiktu nodota parlamentam un citām valsts struktūrām.

Putins izmaiņas ierosināja uzrunā par stāvokli valstī trešdien, un tam uzreiz sekoja valdības demisija.

Kritiķi skaidro, ka Putins ierosinājis reformas, lai sev nodrošinātu atrašanos pie varas, kad beigsies ceturtais viņa prezidentūras termiņš.

Reformās paredzēts, ka parlaments varēs izraudzīties premjerministru, bet viens cilvēks prezidenta amatā varēs kopumā atrasties tikai divus amata termiņus. Šobrīd ierobežojums ir tikai divi amata termiņi pēc kārtas.

Reformās paredzēts nostiprināt konsultatīvo Valsts padomi, kur, kā daži to uzskata, Putins varētu palikt pie varas jaunā statusā.

Priekšlikumus nopēlusi  Krievijas opozīcija, bet redzamākais Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs pirmdien kritizēja Putinu, ka viņš vēlas būt "līderis uz mūžu".

"Nevienam nav ne vismazākās nojautas, ko Putins ir gatavs izstrādāt, lai paliktu pie varas mūžīgi," vēl pirms priekšlikumu iesniegšanas parlamentam norādīja Navaļnijs.

"Vēl vairāk. Es esmu pilnīgi pārliecināts, ka arī Putins pilnībā nesaprot, ko viņš dara."

Navaļnija sabiedrotais Iļja Jašins pirmdien paziņoja, ka viņš un citi opozīcijas līderi vēlas 29.februārī rīkot plašu demonstrāciju, lai protestētu pret Putina priekšlikumiem.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu