Zinātnieki no Mēness putekļiem cenšas radīt nākotnes astronautiem derīgu skābekli (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Apollo astronautu uzņemta Mēness tālās puses fotogrāfija.
Apollo astronautu uzņemta Mēness tālās puses fotogrāfija. Foto: Publicitātes foto

Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) izveidojuši iekārtas prototipu, ar kuru nākotnē varētu no Mēness putekļiem radīt skābekli.

Tehnoloģijas, kas tādā veidā no Mēness putekļiem varētu radīt skābekli, varētu būt ļoti nozīmīgas nākotnes misijās uz Mēnesi, kā arī permanentās bāzēs uz tā, vēsta "Newsweek".

Skābekļa ražošanas iekārtas prototips uzstādīts Eiropas Kosmosa pētījumu un tehnoloģiju centrā Nīderlandē.

“Iespēja no resursiem, kas atrodami uz Mēness, iegūt skābekli, būtu ļoti noderīga lieta nākotnes astronautiem gan elpošanai, gan raķešu degvielas ražošanai,” komentēja viena no pētniecēm, kas darbojas pie šā projekta, Beta Lomaksa.

Mēness regolīts – putekļi, smilts, akmens drumslas un citi materiāli, kas atrodami uz Mēness, – patiesībā sastāv no 40 līdz 45 procentiem skābekļa. Tiesa, šis skābeklis nav lietojams tiešā veidā, jo tas ir ķīmiski piesaistīts regolītam. Lai to izdalītu, regolīts jāapstrādā ar tehniku, ko dēvē par sāls kausējuma elektrolīzi.

Jaunizgatavotajā ierīcē šīs metodes laikā Mēness regolīta aizstājējs tiek ievietots metāla kastē ar izkausētu kalcija hlorīda sāli un uzkarsēts līdz 950 grādiem pēc Celsija. Pēc tam caur regolītu tiek palaista elektriskā strāva, kas ekstrahē skābekli, kā galaproduktam rodoties noderīgiem metāla sakausējumiem.

“Tagad mums ir ierīce, kuru varam turpināt uzlabot, piemēram, svarīgi būtu samazināt tās darbības temperatūru, kā arī radīt ierīces versiju, kuru būtu ērti nogādāt un darbināt uz Mēness,” skaidroja EKA pētnieks Aleksandrs Mjūrijs.

Ņemot vērā, ka kosmosa aģentūras meklē iespējas, kā nākotnē uz Mēness astronautiem radīt ilgtspējīgus apstākļus, šāda veida ierīces var izrādīties īpaši noderīgas.

“EKA un NASA plāno atgriezties uz Mēness, šoreiz uz palikšanu,” teica EKA pētnieks Tomasso Gidīnī.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu