Bērnu slimnīcas Vecāku māja arī turpmāk būs slimnīcas fonda lietošanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Veselības ministrija (VM), izskatot Bērnu slimnīcas fonda paveikto pēdējo desmit gadu laikā, saistībā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Vecāku mājas uzturēšanu un renovēšanu, izlēmusi to atstāt fonda bezatlīdzības lietošanā uz turpmākajiem desmit gadiem; šodien šādu lēmumu atbalstījis Ministru kabinets.

Pērn beidzās 2009.gada 1.jūlijā uz desmit gadiem noslēgtais līgums par Vecāku mājas nodošanu fonda bezatlīdzības lietošanā. Izskatot fonda paveikto, VM nolēmusi atkārtoti to nodot fonda lietošanā.

Abos gadījumos VM savu rīcību skaidro ar to, ka, nododot fonda lietošanā minēto īpašumu, tiek veicināta Vecāku mājas izbūve par privātpersonu saziedotajiem līdzekļiem, kā rezultātā tiek straujāk sekmēta ārstniecības procesa kvalitātes uzlabošanās.

Minētā īpašuma kopējā platība ar tam piesaistīto zemes daļu ir 461,70 kvadrātmetri, savukārt pati būve aizņem 410,30 kvadrātmetru lielu platību. Rīkojuma projekta anotācijā tiek klāstīts, ka līguma darbības laikā tika pierādīta Vecāku mājas izveides un darbības lietderība, nepieciešamība un tās pozitīvais ieguldījums bērnu atveseļošanās procesā Bērnu slimnīcā.

Fonds esot sekmīgi īstenojis būves rekonstrukcijas projektu, remontā un iekārtošanā ieguldot vairāk nekā 550 000 eiro. Pēc ministrijas datiem, katru gadu Vecāku mājas darba nodrošināšanai Bērnu slimnīcas fonds turpinājis ieguldīt vecāku mājā aptuveni 70 000 eiro.

Vecāku mājā tiek nodrošināta iespēja nakšņot, pagatavot maltītes, izmazgāt drēbes, saņemt psihologa un kapelāna atbalstu. Tās pakalpojumus ir iespēja izmantot arī pacientu vecākiem, kas tajā nenakšņo.

Vienlaikus būtiski piefiksēt, ka kopš Vecāku mājas atklāšanas 2010.gadā, tajā līdz pagājušajam gadam ir nakšņojuši vairāk nekā 8000 Bērnu slimnīcas pacientu vecāki, teikts VM rīkojuma projekta anotācijā.

Lai mudinātu ministriju atstāt īpašumu fonda lietošanā, pērn 18.septembrī fonds sūtīja vēstuli VM, kurā tika lūgts atkārtoti noslēgt līgumu uz desmit gadiem. Līdztekus VM norāda, ka Bērnu slimnīca atbalsta šādu lēmumu.

Līgums, kuru tagad būs atkārtoti jānoslēdz VM un Bērnu slimnīcas fondam, vienlaikus ar konkrēta termiņa definēšanu noteiks izmantošanas noteikumus, tostarp arī aizliegumu iznomāt īpašumu trešajām personām.

Vecāku māja tika atklāta 2010.gadā. Tā tika renovēta un izveidota, pateicoties sabiedrības ziedojumiem, mājas rekonstrukcijā un iekārtošanā ieguldot vairāk nekā 550 000 eiro.

Kopš 2014.gada novembra Vecāku mājas patrons ir SIA "Maxima Latvija", kas sedz tās ikmēneša uzturēšanas izmaksas.

Bērnu slimnīcas fonds darbojas kopš 2001.gada janvāra beigām, kad to dibināja ārsti Ivars Lamsters, Arta Bārzdiņa, Andrejs Ščegoļevs, Mārtiņš Ritums, Romēna Namniece, Aigars Pētersons un biedrības "Latvijas Samāriešu apvienība" brīvprātīgā Laura Bulmane.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu