Nejauši atklāta imūnā šūna, kas nogalina lielāko daļu vēža veidu (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Melanomas šūnas
Melanomas šūnas Foto: Unsplash

Britu zinātnieki nejauši atklājuši jauna veida imūno šūnu, kas nogalina lielāko daļu vēža veidu. Šis atklājums varētu būt revolucionārs vēža ārstēšanā.

Kārdifas Universitātes pētnieki, analizējot asins paraugus no Velsas asins bankas un meklējot imūnās šūnas, kas varētu palīdzēt cīnīties ar baktērijām, nejauši atklāja pilnīgi jaunu T veida šūnu veidu, vēstīts ziņu izdevumā “The Telegraph”.

Jaunatklātā imūnā šūna satur iepriekš neredzētu receptoru, kas darbojas kā āķis, pieķeroties lielākajai daļai cilvēka vēža šūnu, bet ignorējot veselās šūnas.

Laboratorijas pētījumos imūnās šūnas, kas tika aprīkotas ar šo receptoru, nogalināja plaušu, ādas, asins, resnās zarnas, kaulu, prostatas, dzemdes kakla, nieru un olnīcu vēzi.

Profesors un galvenais pētījuma autors Endrjū Sjūels stāstīja, ka “ir ļoti neparasti” atrast šūnu, kam ir tik plašas spējas cīņā ar vēzi.

“Tas bija nejaušs atklājums, jo neviens nezināja, ka šī šūna eksistē. Mūsu atklājums palielina vienas universālas vēža ārstniecības metodes radīšanas iespējas,” piebilda Sjūels.

Kad pētniekam jautāja, vai ir iespējams, ka kaut kur Velsā apkārt staigā pret vēzi imūns cilvēks, viņš atbildēja: “Iespējams. Šī imūnā šūna varētu būt ļoti reta, vai arī šis receptors varētu būt daudziem cilvēkiem, tomēr neaktīvs kaut kādu iemeslu dēļ. Mēs vienkārši to pagaidām nezinām.”

Terapijas, kurās tiek radītas imūnās šūnas cīņā pret specifiskiem vēža veidiem, jau eksistē, tomēr pagaidām izmantojamas tikai dažu leikēmijas veidu ārstēšanā un  neiedarbojas uz fiziskiem audzējiem, kādi ir lielākā daļa vēža veidu.

Šajās terapijās, kas zināmas kā CAR-T un TCR-T terapijas, no pacienta tiek paņemtas imūnās šūnas, izmainītas tā, lai tās var pieķerties molekulām, kas atrodas uz vēža šūnām. Pēc tam šīs imūnās šūnas tiek izaudzētas lielā skaitā un injicētas cilvēka asinsritē.

Kad pētnieki injicēja jaunatklātās imūnās šūnas laboratorijas pelēm, kurām bija cilvēka vēzis un cilvēka imūnsistēma, rezultāti bija ļoti iepriecinoši.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā "Nature".

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu