No Turcijas futbola zvaigznes līdz taksistam. Erdogana dēļ... (4)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Hakans Šukurs
Hakans Šukurs Foto: AP/Scanpix

Futbola draugi ar stāžu droši vien atceras vienu no spožākajām Turcijas futbola zvaigznēm Hakanu Šukuru, kurš 12 gadus pārstāvēja valsts flagmani Stambulas "Galatasaray". Vēl vairāk - 16 gadus viņš spēlēja Turcijas izlasē. Šķiet, pēc karjeras beigām nevajadzētu būt problēmām, bet viss nav tik rožaini. Viņš jūtas izstumts...

Tiem, kuri nezina vai slikti atceras, kas ir Hakans Šukurs, lūk, pāris faktu no viņa biogrāfijas: 

  • 2002. gadā Turcijas izlases sastāvā Pasaules kausā izcīnīja bronzas medaļu;
  • Tajā pašā turnīrā viņš guva visātrākos vārtus starptautiskajos turnīros - pret Dienvidkoreju 11. sekundē;
  • Turcijas izlases rekordists gūtajos vārtos (51 vārti 112 spēlēs);
  • Astoņkārtējs Turcijas čempions "Galatasaray" sastāvā;
  • UEFA Kausa ieguvējs 1999./2000. gadā un UEFA Superkausa ieguvējs 2001. gadā;
  • Šukurs savā dzimtenē bija tik populārs, ka 1995. gadā viņa kāzas tiešraidē translēja televīzijā. 

2008. gadā Šukurs beidza savu karjeru un neilgi pēc tam kļuva par Turcijas parlamenta locekli no valdošās Tieslietu un attīstības partijas. Tiesa, 2015. gadā bija spiests pamest valsti, jo bija apsūdzēts par Turcijas prezidenta Redžepa Tajjipa Erdogana apvainošanu un kūdīšanu uz apvērsumu. Bijušajam futbolistam nācās bēgt uz Sanfrancisko.

"Manas sievas veikals tika nomētāts ar akmeņiem, mani bērni uz ielas tika apvainoti. Es saņēmu draudus pēc katra no saviem izteikumiem," Šukuru citē izdevums "Sport24".

Viņa problēmas ar to nebeidzās. Pēc Šukura teiktā, viss, ko viņš nopelnīja Turcijā, tika konfiscēts, futbolista tēvam tika piemērots mājas arests, un paša Šukura vajāšana turpinājās pat ASV. Cilvēki ieradās kafejnīcā, kas piederēja bijušajam futbolistam, un spēlēja dombru. Dziesma "Dombra" tika izmantota kā himna Erdogana vēlēšanu kampaņā. Mājiens bija skaidrs...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hakan Şükür (@hakansukur54) on

Interesanti, ka pat tiem, kas nolēma nofotografēties ar Šukuru, radās problēmas. "Sport24" ziņo, ka kāds turku students, kurš uzņēma ar Turcijas futbola leģendu pašbildi, uz 14 mēnešiem tika iesēdināts cietumā.

"Man nekas nav palicis un nekā vairs nav. Visu paņēma Erdogans. Manas tiesības uz brīvību, izteikt savas domas un strādāt," stāstīja Šukurs.

Šukurs šobrīd dzīvo Vašingtonā, bet pret viņu dzimtenē joprojām tiek izvirzītas apsūdzības, par kurām viņam draud mūža ieslodzījums vai nāvessods. Savas karjeras laikā Šukurs nopelnīja vairākus desmitus miljonu ASV dolāru, bet visa šī nauda ir kontos Turcijā. Finanšu aktīvi ir iesaldēti. Bijušajam futbolistam nebija citas izvēles, kā atrast darbu - kļūt par taksistu "Uber".

Ar problēmām saskārās ar Šukura radinieki.

"Manam tēvam un mātei ir vēzis - tagad viņiem piemērots mājas arests. Ir ļoti grūts laiks. Viņiem ir finansiālas grūtības. Visiem, kas ar mani saistīti, ir finansiālas grūtības. Man tagad nekā nav."

Pēc Šukura teiktā, ar to nešķita pietiekami un tiek darīts viss, lai viņa vārds tiktu izdzēsts no atmiņas. Pirms diviem gadiem Šukura vārds tika dzēsts no visiem "Galatasaray" kluba sarakstiem, kurā viņš spēlēja 12 gadus.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hakan Şükür (@hakansukur54) on

Kāds ir iemesls šādai attieksmei pret leģendāro futbolistu?

Acīmredzot tas ir saistīts ar politiku. 2011. gadā Šukurs tika ievēlēts parlamentā no partijas AKP, kas atbalstīja Erdoganu. Divus gadus vēlāk Šukurs nāca klajā ar oficiālu paziņojumu, kurā viņš sauca Turcijas prezidentu par "diktatoru", apsūdzēja cilvēku krāpšanā un izstājās no partijas.

Viņš tika uzaicināts partijā tikai tāpēc, lai tā iegūtu balsis ar viņa popularitāti. Saprotot, ka pārstāvji ir antikonstitucionāli, viņš nolēma to pamest.

"Turcijā dialogs nav iespējams. Balsstiesības ir tikai vienam cilvēkam - pārējie klusē. Turcijas varas iestādes tagad slēpjas aiz reliģijas vai Ataturka. Un viņi neko nerada. Un šāda sabiedrība ir tālu no Rietumiem un visas pārējās attīstītās pasaules," pauda Šukurs. 

Starp citu, leģendārais futbolists nav vienīgais Turcijas sportists, kurš nostājies pret Erdogana politiku. Basketbolistam Enesam Kanteram no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Bostonas "Celtics" ir atņemta Turcijas pilsonība. Viņš par savu viedokļa paušanu tika pasludināts par teroristu, bet basketbolista tēvam tika piespriests 15 gadu ilgs cietumsods.

Abi sportisti baidās pamest ASV bažās par savu dzīvību. Neskatoties uz to, kritizēt Erdoganu turpina gan Šukurs, gan Kanters, kurš Ņujorkas "Knicks" sastāvā spēlēja plecu pie pleca ar Kristapu Porziņģi.

Hakans Šukurs aizvien cer un tic, ka kādreiz viņš varēs atgriezties dzimtenē, taču maz ticams, ka tas notiks, kamēr pie varas būs Erdogans.

2003. gadā Šukurs, pārstāvot Turcijas izlasi, 2004. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra "play-off" spēlē pret Latviju Stambulā izcēlās ar vārtu guvumu, bet sensacionāli uz finālturnīru tika Latvijas nacionālā komanda. 

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu