BVKB pabeidzis pirmās pārbaudes elektrostacijās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Makare / LETA

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) pabeidzis pirmās pārbaudes elektrostacijās, trešdien žurnālistiem stāstīja BVKB direktore Svetlana Mjakuškina.

Viņa atgādināja, ka no šā gada BVKB atbildības jomā ietilpst arī enerģētika, tostarp elektroenerģijas un naftas produktu tirgus. Pirmās pārbaudes elektrostacijās noslēgušās šonedēļ, tomēr patlaban netiek sniegta detalizētāka informācija par pārbaudēs secināto.

Vienlaikus BVKB vadītāja norādīja uz izaicinājumiem, kas saistīti šo uzraudzību. "Lielākais izaicinājums ir plānošana, jo tai ir jābūt optimālai, lai pārbaudītas tiktu tieši augsta riska elektrostacijas," stāstīja Mjakuškina.

Savukārt ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) piebilda, ka no šā gada 1.janvāra BVKB ir atbildīga arī par degvielas kvalitātes uzraudzību.

"Ir dzirdētas bažas, ka Latvijā ar vienu un to pašu degvielas litru var nobraukt mazāk kilometru nekā citviet Eiropā. BVKB veiks uzraudzību, lai saprastu, vai šīs bažas ir pamatotas, vai tomēr spekulācija," teica Nemiro.

Mjakuškina arī pauda gandarījumu par būvniecības procesa digitalizāciju. Patlaban būvniecības informācijas sistēmā (BIS) ir ietverts virs 100 000 lietu, bet lietotāju skaits sasniedzis 25 000. Viņa prognozēja, ka, attīstoties būvniecībai, BIS iesniegtā informācija pieaugs.

Tāpat BVKB vadītāja informēja, ka birojs plāno pievērst uzmanību ēku tehniskajam stāvoklim, tāpēc tiks attīstīta BIS sadaļa, kurā tiks apkopoti dati par ēku tehnisko apsekojumu.

Vienlaikus Mjakuškina pieļāva, ka nākotnē varētu paplašināt BVKB kompetenci, piemēram, tiltu kritiskās situācijās novēršanai. "Šis jautājums ir ne tikai saistīts ar tiltu lietotāju drošību, bet valsts drošību," uzsvēra iestādes direktore.

BVKB tika izveidots 2014.gada 1.oktobrī ar mērķi īstenot valsts uzraudzību būvniecības jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu