Valsts apmaksāto šķidro ēdināšanu plānots ieviest līdz 1.jūlijam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Valsts apmaksāto šķidro ēdināšanu neārstējami slimiem pacientiem plānots ieviest līdz 1.jūlijam, informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Anna Strapcāne.

Viņa pavēstīja, ka patlaban Nacionālais veselības dienests (NVD) apzina finansējuma avotus. Tiek plānots, ka līdzekļus atradīs ietaupījumos, kuri rodas no dažādām programmām. Strapcāne skaidroja, ka pastāv gadījumi, kad ministrijai rodas ietaupījumi. Iemesli esot dažādi, bet nereti ekonomija rodas, kad pieprasījums pēc konkrēta pakalpojuma ir mazāks nekā sākotnēji plānots.

Vaicāta, kāpēc programmai nepieciešamie līdzekļi netika atvēlēti no šī gada budžeta, Strapcāne skaidroja, ka 2020.gada budžeta jaunajās politiskajās iniciatīvās sākotnēji bija iekļauta enterālā un parenterālā barošana pieaugušajiem. Tomēr ierobežota finansējuma apstākļos, nepieciešamie papildu līdzekļi šo iniciatīvu apmaksai netika piešķirti, informēja VM pārstāve.

Līdz ar iniciatīvas ieviešanu ir būtiski izveidot ilgtspējīgu sistēmu, kas iekļauj ne tikai pašu maisījumu apmaksu, bet arī centralizētā iepirkuma veikšanu, uzsvēra Strapcāne. Tostarp jārod sistēmas, kuras izmanto pārtikas maisījuma ievadīšanai, jārīko apmācības pacientiem vai viņu piederīgajiem un ģimenes ārstiem, kā arī jānodrošina speciālistu konsultāciju brīdī, kad pacients šos maisījumus jau izmanto. Tāpat ir nepieciešams skaidri definēt, kādā veidā pacienti šos maisījumus saņems, un pēc medicīniskām indikācijām noteikt, kuriem pacientiem šāds pakalpojums ir nepieciešams, stāstīja ministrijas pārstāve.

VM kopā ar NVD šobrīd izstrādā skaidru "pacienta ceļu", kā persona var saņemt šo pakalpojumu.

Pēc ministrijas aprēķiniem enterālās un parenterālās barošanas maisījumu apmaksai ambulatorajiem pacientiem būtu nepieciešami aptuveni 735 000 eiro gadā. Šī summa ietver ne tikai pašus maisījumus, bet arī sistēmas, kuras izmanto maisījumu ievadei. Šobrīd ir plānots, ka pacientiem, lai saņemtu enterālās un parenterālās barošanas maisījumus, līdzmaksājums nebūs jāveic.

Vienlaikus turpinās darbs pie citu paliatīvās aprūpes pakalpojumu uzlabošanas, norādīja VM valsts sekretāres vietniece veselības politikas jautājumos Līga Šerna.

Kā vēstīts, pērnā gada nogalē problēmas paliatīvās aprūpes pieejamībā aktualizēja ar labdarības maratona "Dod Pieci!" palīdzību, kura laikā tika saziedoti 438 197 eiro, tādējādi šo summu novirzot pilnvērtīgam uzturam neārstējami slimiem cilvēkiem, kuri vairs nevar paēst paši, kā arī citām paliatīvās aprūpes atbalsta terapijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu