Jeruzalemē sācies Pasaules holokausta forums (5)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Jeruzalemes memoriālā "Yad Vashem" šodien norisinās Pasaules holokausta forums, kas veltīts 75. gadadienai kopš bijušās Aušvicas-Birkenavas nāves nometnes atbrīvošanas.

Pasākumā, ko Izraēla reklamējusi kā līdz šim lielāko holokausta forumu, piedalīsies vismaz 46 valstu pārstāvji, bet ne Polijas prezidents Andžejs Duda. Viņš boikotē forumu, jo pasākuma organizatori viņam nav atļāvuši teikt runu, atšķirībā no Vācijas, Francijas un Krievijas līderiem.

Polijā 27.janvārī Aušvicas-Birkenavas memoriālā un muzejā norisināsies atsevišķs atceres pasākumus.

Jeruzalemes foruma apmeklētāju vidū būs ASV viceprezidents Maikls Penss un Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš pēdējā laikā Rietumos saņēmis nosodījumu par saviem apgalvojumiem, ka Polija ir atbildīga par Otrā pasaules kara izraisīšanu, kā arī par centieniem attaisnot Molotova-Ribentropa paktu.

Runas, kas tiks teiktas Jeruzalemes forumā, visticamāk, koncentrēsies uz holokausta šausmām un antisemītisma pieaugumu mūsdienās.

ASV bāzētās ebreju nevalstiskā organizācijas "Anti-Defamation League" (ADL) novembrī publiskotajā ziņojumā par 2019.gadu secināts, ka pasaulē pieaudzis antisemītisks noskaņojums, sevišķi Austrumeiropā un Centrāleiropā. Ziņojumā norādīts, ka procentuāli daudz cilvēku Eiropas valstīs domā, ka ebreji pārāk daudz runā par holokaustu.

Izraēlas prezidents Reuvens Rivlins pievērsās šim jautājumam trešdien pieņemšanā līderiem, kas ieradušies uz Pasaules holokausta forumu.

"Es ceru un lūdzu (..), lai pasaules līderi ir vienoti cīņā pret rasismu, antisemītismu un ekstrēmismu, aizstāvot demokrātiju un demokrātiskās vērtības. Tas ir mūsu izaicinājums. Tā ir mūsu izvēle," sacīja Rivlins.

Foruma apmeklētāju vidū ir arī Francijas prezidents Emanuels Makrons, Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers un Lielbritānijas princis Čārlzs.

Pasākuma vēriens var palīdzēt Izraēlas premjerministram Benjaminam Netanjahu uzspodrināt savu tēlu pirms 2.martā gaidāmajām vēlēšanām, kas būs jau trešās nepilna gada laikā.

Netanjahu izmantojis foruma sniegtās iespējas satikt citu valstu līderus un aicinājis viņus pastiprināt sankcijas pret Irānu.

Lielbritānija, Francija un Vācija pagājušajā nedēļā iedarbināja strīdu izšķiršanas mehānismu, ko paredz 2015.gadā noslēgtā kodolvienošanās ar Irānu, ko trīs Eiropas Savienības (ES) valstis ir apsūdzējušas vairākkārtējos vienošanās pārkāpumos. Vienlaikus trīs valstis uzsvēra, ka vēlas saglabāt vienošanos.

Paredzams, ka Polija rūpīgi analizēs Putina un Netanjahu runas. Izraēlas televīzija ziņo, ka Netanjahu runa varētu atbalstīt Putina apsūdzības Polijai, apmaiņā pret Krievijā saistībā ar narkotiku kontrabandu ieslodzītas izraēlietes atbrīvošanu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu