"Rīgas satiksme" apsver iespēju atteikties no atlaidēm vai celt biļešu cenas (46)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Maija Zara / LETA

Uzņēmums “Rīgas satiksme” nonācis svarīgas izvēles priekšā. Tam nepieciešamā dotācija par 20 miljoniem eiro pārsniedz pašvaldības solīto, līdz ar to būtu nepieciešams vai nu palielināt pašvaldības finansējumu, vai jāatsakās no atvieglojumiem pasažieriem, vai jāceļ biļešu cenas, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM, atsaucoties uz “Latvijas Radio”.

Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs paziņojis, ka “Rīgas satiksmei” tiks saglabāta dotācija līdzšinējā līmenī – 130 miljonu eiro apmērā. Tomēr “Rīgas satiksmes” prasījumi ir par 20 miljoniem lielāki, jo

jāsedz zaudējumi, ko rada pārāk zemās biļešu cenas un lielais atlaižu piedāvājums.

Tiek norādīts, ka izmaksu kāpumu rada degvielas cenu palielinājums, kā arī pieaugošās darba algas uzņēmuma darbiniekiem.

Pēc “Rīgas satiksmes” aprēķiniem, viena brauciena pašizmaksa ir pieaugusi līdz 1,35 eiro, bet viens brauciens bez atlaidēm maksā 1,15 eiro.

“Lieta ir tāda, ka iepriekšējos gados braucienu pašizmaksa netika pareizi aprēķināta. Vairāku gadu laikā tika akumulēts finanšu iztrūkums, ko nesedza pašvaldība par noteiktiem pasažieru pārvadājumiem, kuriem noteikti atvieglojumi,” saka “Rīgas satiksmes” valdes priekšsēdētāja Džineta Innusa.

Ņemot vērā, ka uzņēmums ir iesniedzis pašizmaksas aprēķinus Finanšu departamentā, pašvaldībai būs jāskata šis jautājums kopā – par atlaidēm un uzņēmuma spējām nosegt izdevumus.

“Ja uzņēmumam ir uzdots pārvadāt pasažierus, tad par to ir jāveic samaksa. Plānotā dotācija ir 150 miljoni eiro, bet drošas skaidrības par to nav,” skaidro Innusa.

Innusa “Latvijas Radio” pauda, ka pašlaik ir trīs iespējamie scenāriji – vai nu pašvaldība palielina dotāciju uzņēmumam, vai tiek celtas biļešu cenas, vai arī tiek atceltas piedāvātās atlaides dažādām pasažieru grupām.

Atgādināsim, ka pērn “Rīgas satiksme” saņēma 130 miljonu eiro lielu dotāciju no pašvaldības, un šāda pati summa paredzēta arī šogad. Pagājušā gada rudenī pagaidu valdes priekšsēdētājs pauda, ka uzņēmums prasīs palielināt dotāciju par 10 miljoniem.

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu