Oltes un Poškus filmām piešķirta Itālijas un Baltijas kopražojumu attīstīšanas balva

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lindas Oltes topošā spēlfilma “Māsas”
Lindas Oltes topošā spēlfilma “Māsas” Foto: kadrs no filmas

Itālijā, Triestes starptautiskajā kinofestivālā, diviem filmu projektiem piešķirta Itālijas un Baltijas kopražojumu attīstīšanas balva, un viens no tiem ir Latvijas režisores Lindas Oltes topošās spēlfilmas “Māsas” projekts. Citu balvu festivāla industrijas sadaļā saņēmis arī režisora Jura Poškus gandrīz gatavās spēlfilmas projekts.

Itālijas un Baltijas kopražojumu attīstīšanas balva, kas domāta visu veidu pilnmetrāžas filmu projektu attīstīšanai, tiek piešķirta Triestes kinofestivāla industrijas sadaļas When East Meet West ietvaros, balvas fonda budžets 2020. gadā – eur 30 000. Šogad balva tika piešķirta diviem projektiem – viens no tiem ir Itālijas un Igaunijas topošā dokumentālā filma "Sarkanais karogs jeb Kā es kļuvu par komunistu astoņu gadu vecumā un tagad nezinu, par ko vēlēt", ko veido Itālijas kompānija Sayonara Film un Igaunijas kompānija Exitfilm, bet otrs – spēlfilma "Māsas", ko veido Latvijas kompānija Fenixfilm un Itālijas kompānija Albolina Film.  

Itālijas un Igaunijas dokumentālā filma "Sarkanais karogs..." ir atraktīvs un asprātīgs skatījums uz  politiskās dzīves kontekstiem, savukārt Latvijas un Itālijas drāma "Māsas" ir aktuāls mūsdienu stāsts, tā galvenās varones ir divas jaunas meitenes no bērnu nama, kuras vēlas adoptēt pāris no ārzemēm.

Eksperti, kas pārstāvēja Itālijas Kultūras ministriju, Nacionālo kino centru, Igaunijas filmu institūtu un Lietuvas kino centru, atzīmēja abu projektu oriģinalitāti un arī potenciālu, kāds piemīt profesionālajai sadarbībai starp Itālijas un Baltijas valstu kinematogrāfistiem.

Atbalsta piešķiršanas mērķis ir finansēt Itālijas un Baltijas valstu kopražojuma pilnmetrāžas spēlfilmu, pilnmetrāžas animācijas un pilnmetrāžas dokumentālo filmu attīstīšanu. Katras filmas garumam jābūt vismaz 52 minūtēm. Lai kopražojums varētu pretendēt uz atbalstu, vismaz vienam producentam jābūt reģistrētam Itālijā un vismaz vienam producentam – vienā no Baltijas valstīm.

Atbalsta fonda budžets 2020. gadā ir 30 000 eiro, no tiem 15 000 eiro piešķir Itālijas Kino direktorāts, bet 15 000 eiro – kopā Lietuvas kino centrs, Latvijas Nacionālais kino centrs un Igaunijas kino institūts. Paredzēts, ka balva tiks piešķirta arī 2021. gadā.

Tajā pašā industrijas forumā, tikai gandrīz pabeigto filmu konkurencē, publiskās prezentācijās kino darbnīcā First Cut Lab Plus balvu saņēma Latvijas režisora Jura Poškus topošā spēlfilma "Saule spīd 24 stundas".

Jura Poškus jaunā spēlfilma "Saule spīd 24 stundas"
Jura Poškus jaunā spēlfilma "Saule spīd 24 stundas" Foto: kadrs no filmas
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu