Zilo flīžu skandāls: departamenta vadītājs piesauc "komunikācijas kļūdu"

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Vērmanes dārza strūklaka pēc restaurācijas
Vērmanes dārza strūklaka pēc restaurācijas Foto: twitter.com/vsuseklis

Zilas krāsas flīžu ieklāšana Vērmanes dārza strūklakā "Gadalaiki" bijusi komunikācijas kļūda starp departamentu un remontdarbu veicējiem, atzīst Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko.

Aļeksejenko Mājokļu un vides komitejā informēja deputātus, ka 2014.gadā departaments pārņēmis savā pārziņā 13 strūklakas, no kurām divas tobrīd nedarbojušās. Līdz 2018.gadam iestāde strūklakas aprūpējusi pati, taču tad izsludināja iepirkumu, kura rezultātā atrada apsaimniekotājus uz vienu gadu.

2019.gadā uz trim gadiem noslēgts līgums ar jaunu firmu - SIA "Posiitum". 

"Pagaidām mums pretenziju pret viņu darbu nav, ja nu neskaita situāciju ar Vērmanes dārza strūklaku. Sanāca kļūda, jo mēs gaidījām, ka celtnieki saskaņos flīžu krāsu ar atbildīgajām institūcijām, bet celtnieki - ka to izdarīs departaments, bet rezultātā to neizdarīja neviens un sanāca tā, kā sanāca," sacīja Aļeksejenko, atzīstot, ka šoreiz viņam attaisnojuma konkrētajai situācijai nav.

Viņš norādīja, ka flīžu ieklāšana strūklakas baseinā notikusi tādēļ, ka tās ir izturīgākas un arī drošākas bērniem, kuri baseinos nereti bradājot basām kājām. Patlaban flīzes iecerēts pārkrāsot un to krāsa tiek saskaņota ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi (NKMP).

Ja gadījumā NKMP nesaskaņos flīžu pārkrāsošanu un liks tās demontēt, departaments ieklās strūklakā speciālas masas betonu, lai gan betona ieklāšana drošības apstākļu dēļ nebūtu vēlama, stāstīja Aļeksejenko. Visus darbus par saviem līdzekļiem veiks "Posiitum".

Aļeksejenko norādīja, ka flīžu ieklāšana plānota arī Esplanādē esošajās strūklakās, taču to krāsa noteikti tikšot saskaņota ar atbildīgajām iestādēm. Bažas par "lētu mozaīkflīžu" parādīšanos Esplanādes strūklakās gan jau paudusi Rīgas centra attīstības biedrība.

Aizvadītajā nedēļā Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" ziņoja, ka Rīgas strūklaku apkope pēc nonākšanas privātuzņēmēju pārziņā esot ievērojami sadārdzinājusies. 2017.gadā strūklaku uzturēšanas un remonta izmaksas, ieskaitot komunālos maksājumus, bija 50 840 eiro, bet 2018.gadā, kad strūklakas apkalpoja SIA "Ra Sea", tie bija jau 126 759 eiro. 2019.gadā, kad darbus veikusi "Posiitum", strūklaku apkope jau izmaksājusi 170 728 eiro.

Aļeksejenko skaidroja, ka izmaksu pieaugums saistīts gan ar tobrīd aktuālu valsts simtgadi, gan ar strūklaku remontu.

"Piemēram, pie Kongresu nama esošā strūklaka nav remontēta kopš 2000.gada. Ir tādas, kuras 20 līdz 30 gadus nav atjaunotas un tagad tas tiek darīts," sacīja departamenta vadītājs.

Patlaban no pašvaldības pārziņā esošajām strūklakām nedarbojas viena, kura atrodas pie Rīgas brīvostas pārvaldes un kura nestrādā jau aptuveni desmit gadus. Tās atjaunošanai gan nepieciešami vairāk nekā 100 000 eiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu