ST ierosināta lieta par normām, kas nosaka valsts vecuma pensijas minimālo apmēru (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Satversmes tiesa (ST) ierosinājusi lietu par normu, kas nosaka valsts vecuma pensijas minimālo apmēru, atbilstību Satversmei, pavēstīja ST pārstāve Ketija Strazda.

Apstrīdētās normas noteic valsts sociālā pabalsta apmēru personām, kuru apdrošināšanas stāžs ir no 21 līdz 30 gadiem. Tāpat apstrīdētās normas regulē valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru un minimālās vecuma pensijas aprēķina bāzi. 

Savukārt Satversmes 109.pants noteic, ka ikvienam ir tiesības uz sociālo nodrošinājumu vecuma, darbnespējas, bezdarba un citos likumā noteiktajos gadījumos.

Lieta ierosināta pēc Augstākās tiesas (AT) pieteikuma. Tās izskatīšanā ir administratīvā lieta, kurā pieteicējs lūdz labvēlīga administratīvā akta izdošanu, ar kuru pieteicēja pensija tiktu aprēķināta, piemērojot valstī noteikto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu. Šajā lietā esot jānoskaidro, vai valsts ir sniegusi pieteicējam sociālo nodrošinājumu - valsts vecuma pensiju - pienācīgā apmērā. Tādējādi esot jāpārbauda, vai no apstrīdētajām normām izrietošais pieteicēja vecuma pensijas apmērs ir atbilstošs Satversmes 109.pantam, tostarp ņemot vērā arī Latvijai saistošās starptautisko tiesību normas.

AT uzskata, ka apstrīdētās normas neatbilst Satversmes 109.pantam. Likumdevējs esot veicis pasākumus tiesību uz sociālo nodrošinājumu īstenošanai, tomēr valsts neesot nodrošinājusi šo tiesību īstenošanu vismaz minimālā apmērā, ņemot vērā Pārskatītajā Eiropas Sociālajā hartā ietvertās un no cilvēka cieņas principa, kā arī sociāli atbildīgas valsts principa izrietošās prasības. Proti, valsts vecuma pensijas minimālais apmērs esot zemāks par nabadzības slieksni.

ST ir uzaicinājusi Saeimu līdz 23.martam iesniegt ST atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 22.jūnijs. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka pēdējos mēnešos ST ir ierosinātas vairākas lietas, kas saistītas tieši ar sociālo nevienlīdzību, tostarp pēc tiesībsarga pieteikuma tiesā ierosināta lieta par garantētā minimālo ienākumu līmeņa atbilstību Satversmei. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu