"Sadales tīkls" vēršas PTAC par maldinošām "enerģijas taupīšanas" ierīču reklāmām (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Rināta Šuste / LETA

Sadales sistēmas operators AS "Sadales tīkls" vērsies Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) par maldinošām reklāmām, kuras tiek aicināts iegādāties "enerģijas taupīšanas" ierīces, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāve Tatjana Smirnova.

Viņa norādīja, ka internetā un sociālajos tīklos arvien biežāk sastopamas reklāmas ar aicinājumu iegādāties "enerģijas taupīšanas" ierīces, ar kuru palīdzību it kā varot samazināt elektrības patēriņu līdz pat 50%. Vienlaikus uzņēmums ir vērsies PTAC, lai aizsargātu iedzīvotāju intereses un novērstu negodīgo komercpraksi ar maldinošo reklāmu.

Smirnova pauda, ka dažādu "enerģijas taupīšanas" iekārtu reklāmai uzķērušies jau desmitiem klientu, kuri, saņemot rēķinu, secina, ka "enerģijas taupīšanas" ierīces nestrādā. Tādēļ AS "Sadales tīkls" aicina klientus nebūt tik lētticīgiem, jo šīs iekārtas nevar samazināt elektrības patēriņu mājoklī, gluži pretēji - tās uzstādot, elektrības patēriņš var pieaugt, jo tajās iebūvēto diožu un citu elementu darbībai ir nepieciešama elektrība, ko savukārt uzskaita elektrības skaitītājs. 

"Sadales tīklā" skaidroja, ka uz šādu reklāmu piedāvājumiem visbiežāk uzķeras sabiedrības neaizsargātākā daļa, piemēram, pensionāri, kā arī iedzīvotāji, kuriem nav zināšanas fizikas jautājumos. "Reklāmās iekārtu izplatītāji izmanto dažādus it kā zinātniski pierādītus faktus, kas dažiem cilvēkiem var šķist pārliecinoši un pamatoti. Piemēram, dažās reklāmās šo ierīču efektivitāti pamato ar faktu, ka elektrības patēriņš samazināsies, jo netiks uzskaitīta reaktīvā enerģija, bet citās tiek uzsvērts, ka vienlaikus samazināsies veselībai kaitīgais elektromagnētiskā lauka starojums," pauda Smirnova.

"Sadales tīkls" aicina rūpīgi izvērtēt reklāmu saturu un piedāvājumu, pirms preces iegādes konsultēties ar citiem cilvēkiem, internetā iepazīties ar papildu informāciju un dažādu ekspertu atzinumiem. Iedzīvotāji var būt droši, jo mājsaimniecību objektos reaktīvā elektroenerģija netiek uzskaitīta un tā nepalielina elektrības patēriņu, un šādas iekārtas iegāde būs tikai nelietderīgi izlietota nauda. Maldinoša ir arī informācija par reaktīvās enerģijas kaitīgumu veselībai. Ja elektrotīkls ir atbilstošā tehniskā stāvoklī, tas neapdraud iedzīvotāju veselību un drošību. Elektromagnētiskā lauka starojuma nelabvēlīga ietekme uz cilvēka veselību no mājsaimniecībās esošā zemsprieguma 0,4 kilovoltu sprieguma nav iespējama. 

Smirnova skaidroja, ka samazināt elektrības patēriņu mājoklī var tikai izvēloties energoefektīvas elektroiekārtas, izslēdzot elektroierīces, kad tās netiek lietotas, lietojot tās atbilstoši instrukcijai, kā arī regulāri veicot to apkopi un pārbaudi. 

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu