Ģirģens: lēmums par VDD ēkas būvniecību jāpieņem valdībai un NDP (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens Foto: Valsts kanceleja

Galīgais lēmums par Valsts drošības dienesta (VDD) jaunās ēkas būvniecību izraudzītajā vietā Rīgā, VEF rajonā, jāpieņem valdībai un Nacionālās drošības padomei, uzsver iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

Ģirģens paziņojumā presei vērtē, ka ēkas jautājumā notikusi sadursme starp vides un nacionālās drošības jautājumiem. Ministrs apgalvo, ka viņam ļoti svarīgas ir sabiedrības intereses un vēlme pēc savas apkārtējās vides labiekārtošanas un viņš augstu vērtē izrādīto pilsonisko iniciatīvu caur parakstu vākšanu, taču "sabiedrības interesēs ir arī Latvijas suverenitāte un drošība".

Ģirģens atgādina, ka lēmumu par VDD ēkas atrašanās vietu 2017.gadā pieņēma valdība, un tajā jau ir ieguldīti ievērojami nodokļu maksātāju naudas līdzekļi. Viņaprāt, problēma veidojās "informācijas vakuuma dēļ", jo VDD ēkas būvniecība satur klasificēto informāciju, kas nepieļauj plašu sabiedrisko apspriešanu, kurā "noteikti jau ātrāk tiktu kliedētas iedzīvotāju bažas par ēku un teritorijas labiekārtošanas jautājumiem".

Ministrs nešauboties, ka turpmākie lēmumi saistībā ar jaunās VDD ēkas būvniecības procesu "tiks pieņemti rūpīgi un izsvērti, sabalansējot sabiedrības intereses". Viņš uzsvēra, ka galīgais lēmums jāpieņem valdībai un Nacionālās drošības padomei.

Vaicāta, kāds ir ministra personīgais viedoklis par ēkas atrašanās vietu bijušā velotreka teritorijā, viņa padomniece Beata Jonite aģentūrai LETA teica, ka ministrs personīgo viedokli patlaban nevarot paust un nevēloties pieņemt pārsteidzīgus lēmumus, lai neciestu valsts drošības un budžets.

Ministrs patlaban ir Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padomes neformālajā sanāksmē Horvātijā, un viņam nav bijusi iespēja iepazīties ar visu pušu argumentāciju, norādīja Jonite.

Ģirģens arī aicina sabiedrību un iedzīvotājus kritiski vērtēt atsevišķu personu, viņaprāt, "labi organizēto antikampaņu pret VDD", jo "tas ne tikai saknē diskreditē sabiedrības iniciatīvu, bet kārtējo reizi rada kaitējumu valsts reputācijai un drošībai".

"Nav pieļaujams, ka augsta ranga politiķi vai ar viņiem saistītās personas publiski nepamatoti noniecina valsts drošības iestādi. Šāda retorika nepaliek nepamanīta starptautiskajā arēnā," norāda Ģirģens. Līdz šim visskaļāk par VDD ieceri ir izteicies tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), kuram pēdējā laikā bieži bijušas asas vārdu apmaiņas ar Ģirģenu.

Iekšlietu ministrs uzskata, ka nākotnē noteikti ir jāuzlabo stratēģiskā komunikācija ar sabiedrību gadījumos, kad tiek būvēti objekti ar slepenības statusu. Radušos situāciju varot uztvert ka mācību stundu tam, ka nākotnē rīkoties šādos gadījumos.

Tikmēr nevalstiskās organizācijas šodien tikās ar premjera Krišjāņa Kariņa (JV) biroja pārstāvjiem, lai pārrunātu ēkas būvniecības jautājumu.

Teikas apkaimes biedrība paziņojumā sociālajā tīklā "Facebook" raksta, ka tikšanās ar premjera biroju noritējusi veiksmīgi. Vienlaikus tiek uzsvērts, ka nevalstisko organizāciju iniciatīva tiks vērtēta Saeimā, kas nozīmējot, ka lielu lomu spēlēs iekšlietu ministra nostāja.

Pirmdien biedrība tiksies ar Jauno konservatīvo partiju un "Attīstībai/Par", lai meklētu jaunus risinājumus un sabiedrotos.

Premjera Krišjāņa Kariņa (JV) preses sekretārs Sandris Sabajevs aģentūrai LETA apliecināja, ka premjera biroja pārstāvju darba tikšanās laikā ar iniciatīvas autoriem puses vienojās, ka laikā, kamēr norit apspriede par sabiedrisko iniciatīvu "Palīdzi novērst ilggadīgu koku izciršanu un izveidot parku bijušā velotreka "Marss" vietā", VAS "Valsts nekustamajiem īpašumiem" nevajadzētu minētajā teritorijā veikt nekādas darbības.

Jau vēstīts, ka Rīgā, bijušā velotreka "Marss" vietā, plānots būvēt jaunu ēku VDD, tādējādi, visticamāk, nebūs lemts piepildīties VEF rajona nekustamo īpašumu attīstītāju un iedzīvotāju iecerei šajā teritorijā izveidot parku.

Lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu šajā vietā pieņemts 2017.gadā, bet šogad tikšot sākta būvniecība.

Jauna ēka VDD esot nepieciešama, jo pašlaik VDD ir izvietots vairākās ēkās un dienesta rīcībā esošās telpas esot nolietojušās.

Ministru kabinets jau 2008.gadā esot pieņēmis lēmumu par jaunas ēkas būvniecības nepieciešamību VDD vajadzībām, taču 2009.gadā saistībā ar vispārējo finanšu krīzi ēkas būvniecība tika atlikta uz vēlāku laiku.

Tikmēr Saeimā šonedēļ tika iesniegta sabiedriskā iniciatīva "Palīdzi novērst ilggadīgu koku izciršanu un izveidot parku bijušā velotreka "Marss" vietā".

Mēneša laikā Teikas apkaimes biedrībai, Rīgas apkaimju aliansei, biedrībai "Pilsēta cilvēkiem" un inovāciju kustībai "Vefresh" izdevies savākt vairāk nekā 15 500 iedzīvotāju parakstu, no kuriem 4278 ir fiziski paraksti, savukārt pārējie - digitālie paraksti platformā "Manabalss.lv". Parakstu vākšana tikusi sākta, "lai nepieļautu vairāku desmitu ilggadīgu koku izciršanu un atjaunotu publisku zaļo zonu bijušajā velotreka "Marss" teritorijā".

Tikmēr tieslietu ministrs Bordāns kādā no nākamām koalīcijas sadarbības padomes sēdēm plāno atkārtoti piedāvāt koalīcijas partneriem alternatīvu jaunās VDD ēkas atrašanās vietu.

Turklāt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) frakcija ceturtdien paziņojumā medijiem paziņoja, ka teju 50 miljonu eiro tēriņi VDD vajadzībām brīdī, kad citā resora struktūrā ir "smagas problēmas", nav pieļaujami un pieejamos līdzekļus nepieciešams pārdalīt.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu