Latvija 2019. gadā starp eirozonas valstīm ar vismazāko viltojumu skaitu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijā pagājušajā gadā atklātas 1063 viltotas naudas zīmes, kas ir par 6% mazāk nekā 2018.gadā, joprojām Latvijai ierindojoties starp tām eirozonas valstīm, kurās ir vismazākais viltojumu skaits, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Bankā.

Latvijas Bankas Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Aleksandrs Antiņš atzīmēja, ka Latvijā turpinās tendence skaidrās naudas apgrozībā samazināties gan naudas viltojumu skaitam, gan viltojumu kopējai vērtībai. Turklāt jau tradicionāli Latvija ir starp tām eiro zonas valstīm, kurās ir vismazākais viltojumu skaits, rēķinot uz vienu iedzīvotāju. Starp šīm valstīm ir arī pārējās Baltijas valstis, Somija, Kipra un Slovākija.

Tāpat viņš pavēstīja, ka 2019.gadā nodarītie finanšu zaudējumi viltoto naudas zīmju dēļ samazinājās par 22% - no 54 300 eiro 2018.gadā līdz 42 500 eiro 2019.gadā.

Pagājušajā gadā apgrozībā atklātas 356 viltotas monētas un 707 viltotas banknotes. Starp izplatītākajiem viltojumiem ir 50 eiro un 20 eiro banknotes, kas  veido apmēram 77% no viltoto banknošu skaita, bet no monētām visbiežāk tiek viltotas divu eiro monētas - 98% no viltoto monētu skaita.

Vienlaikus eirozonā kopumā 2019.gadā konstatēti 559 000 viltotu banknošu, kas ir par 1% mazāk nekā 2018.gadā, kad tika konstatēti 563 000 viltotu banknošu. Arī eiro zonā kopumā visbiežāk viltotās banknotes bija ar 50 un 20 eiro nominālu - attiecīgi 36,5% un 34,2% no banknošu viltojumu skaita. 

Latvijas Bankā arī uzsvēra, ka iespēja saņemt viltotu banknoti ir ļoti maza, jo viltojumu skaits joprojām ir ļoti neliels salīdzinājumā ar apgrozībā esošo īsto banknošu skaitu. Pašlaik apgrozībā ir vairāk nekā 24 miljardi eiro banknošu, kuru kopējā vērtība ir gandrīz 1,3 triljoni eiro. 

"Gan eiro monētas, gan banknotes ir labi aizsargātas pret viltošanu, tomēr tas nenozīmē, ka cilvēki var zaudēt modrību. Iedzīvotāji un uzņēmēji aicināti iepazīt naudas zīmju dizainu un drošības pazīmes. Viltojumu kvalitāte pārsvarā ir zema, starp policijas atklātajiem viltojumiem ir pat maksājumos apzināti izmantoti zemas kvalitātes naudas zīmju pakaļdarinājumi," pauda Latvijas Bankā. 

Aizdomu gadījumā naudas zīmes var nodot īstuma pārbaudei Latvijas Bankas kasēs Rīgā, K.Valdemāra ielā 1B, vai tuvākajā policijas iecirknī.

Latvijas Bankā darbojas vienotais naudas pārbaudes centrs. Ja iepriekš naudas viltojumu pārbaudes tika veiktas gan Latvijas Bankā, gan policijas struktūrās, tagad visa aizdomīgā nauda nonāk Latvijas Bankas naudas laboratorijā, kur tiek veiktas visas eiro un citu valūtu banknošu un monētu ar viltojumu pazīmēm pārbaudes.

Jau vēstīts, ka Latvija 2014.gada 1.janvārī iestājās eirozonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu