NBS neierobežos sēņošanu un ogošanu paplašinātajā poligonā pie Daugavpils (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) ikdienā sola neierobežot ogošanas un sēņošanas iespējas, kā arī pārvietošanos mežā Daugavpils novadā, kur plānots ievērojami paplašināt armijas poligonu "Meža Mackeviči", secināms no novada pašvaldības sniegtās informācija.

Šonedēļ notikušajā sabiedriskā apspriedē par NBS plāniem iedzīvotāji pauduši bažas, vai arī turpmāk varēs pārvietoties pa plānotā poligona teritoriju, izmantot mežu ogošanai un sēņošanai.

Poligona Atbalsta daļas priekšnieks kapteinis Aivars Driņģis esot solījis, ka sēņotāji un ogotāji mežā varēs iet. Poligona teritorija netiks iežogota, pa to varēs pārvietoties, taču tas nebūs iespējams militāro mācību laikā, kā arī nevarēs ienākt atsevišķās teritorijās, piemēram, sprāgstošās munīcijas ietekmes zonā. Ticis arī solīts, ka arī turpmāk medību kolektīvi varēs medīt šajā teritorijā.

Daļa teritorijas, piemēram, sprāgstošās munīcijas ietekmes zona, gan tiks izņemta no medību platībām.

Pa visu poligona teritoriju gar perimetru tikšot uzstādītas informatīvās zīmes. Arī tiltu pār Līksnas upi, ko vēl plānots uzbūvēt, iedzīvotāji varēs izmantot tikai ārpus militāro mācību laika. Par plānotajām mācībām iepriekš tiks brīdināta pašvaldība, lai iedzīvotāji tiktu savlaicīgi informēti par ierobežojumiem.

Blakus esošo privāto mežu īpašnieki satraucās, vai būs paredzētas kompensācijas par zaudējumiem, kas var rasties mācību laikā.

Aizsardzības ministrijas (AM) NATO un militārās infrastruktūras politikas nodaļas vadītāja Sanita Vaivode skaidrojusi, ka ministrijā ir izveidota zaudējumu atlīdzības komisija. Ja ir nodarīti reāli zaudējumi, mežu īpašniekiem ir tiesības vērsties šajā komisijā, šāda pieredze jau esot.

Pagaidām neesot plānots ieviest aizsargjoslu gar poligona robežu, kas varētu vēl vairāk ierobežot iedzīvotājus. Ja kāds, piemēram, vēlas apsekot savu īpašumu ar dronu, to varēs darīt, taču drons nedrīkstēs lidot tieši virs poligona teritorijas.

Pašvaldībā norāda, ka uz daudziem jautājumiem atbildes tomēr netika sniegtas, piemēram, vai tiks paredzētas kompensācijas vai kādi atvieglojumi vietējiem iedzīvotājiem, zemniekiem, kas dzīvo poligona tuvumā.

Klātesošie pauda bažas, ka viņu ganāmpulki cietīs no militāro mācību radītā trokšņa un samazināsies viņu nekustamā īpašuma vērtība.

Iedzīvotājus interesēja arī citi jautājumi, kas skar katru personiski, piemēram, militārās tehnikas pārvietošanās gar viņu mājām. Kapteinis Driņģis pastāstījis, ka plānots izveidot jaunu ceļu no apvedceļa A6 līdz poligonam, lai iespējami mazāk traucētu vietējos iedzīvotājus ikdienā.

Pēc pašvaldības pārstāvju teiktā, iedzīvotāji arī sūdzējušies par karavīru nepiedienīgu uzvedību, pārvietošanos ar tehniku lielā ātrumā pa Vaboles ciemu, par militārā gaisa transporta lidošanu tuvu dzīvojamām mājām un neatļautu nosēšanos iedzīvotāju privātajā teritorijā. Drinģis solījis par to ziņot savai augstākstāvošajai vadībai un šos jautājumus risināt, kā arī aicināja iedzīvotājus par visiem starpgadījumiem nekavējoties informēt rakstiski.

Grozot Daugavpils novada teritorijas plānojumu, plānotā militārā poligona teritorija tiks noteikta kā vieta ar īpašiem noteikumiem.

Rezultātā plānots ļaut aizsardzības un drošības iestādēm apbūvēt un celt to vajadzībām nepieciešamos infrastruktūras objektus, tai skaitā šautuves un teritorijas militārā mācību procesa nodrošināšanai.

Jau ziņots, ka patlaban poligons aizņem desmit hektāru platību, bet pēc paplašināšanas tas aizņems teju 2063 hektāru platību. Plānotā teritorija ietilpst trīs Daugavpils novada - Vaboles, Līksnas un Maļinovas - pagastos, un tā robežojas gan ar fizisku personu īpašumā esošām zemes vienībām, gan juridiskas personas īpašumā esošām zemes vienībām, gan arī valsts teritorijām. 

Pašlaik lielāko daļu plānotās poligona teritorijas aizņem valstij piederošie meži, un šīs, valsts īpašumā esošās zemes, plānots nodot AM valdījumā.

Lai poligonu paplašinātu, tiek plānots grozīt Daugavpils novada teritorijas plānojumu, nosakot plānoto militārā poligona teritoriju kā vietu ar īpašiem noteikumiem. Rezultātā plānots ļaut aizsardzības un drošības iestādēm apbūvēt un celt to vajadzībām nepieciešamos infrastruktūras objektus, tai skaitā šautuves un teritorijas militārā mācību procesa nodrošināšanai.

Publiskās apspriešanas laikā ir paredzēta vēl viena sanāksme, un tā norisināsies 4.februārī plkst.11 Daugavpils novada domē.

Iedzīvotājiem savus priekšlikumus ir iespējams iesniegt līdz 7.februārim Daugavpils novada domes Attīstības pārvaldei.

Ziņots arī, ka valdība novembrī atļāva Zemkopības ministrijai (ZM) nodot AM 2041 hektāru lielas zemes platības un vairākas būves armijas poligona "Meža Mackeviči" attīstībai un paplašināšanai.

Patlaban valsts īpašumā AM valdījumā atrodas Zemessardzes mācību poligons "Meža Mackeviči" Vaboles pagastā, Daugavpils novadā. Poligona attīstībai un paplašināšanai valdība atļāva ZM nodot AM valdījumā vairākus valsts nekustamos īpašumus, Vaboles pagastā, Līksnas pagastā un Kalupes pagastā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu