Joprojām apritē divi miljoni privatizācijas sertifikātu; ko ar tiem plānots darīt (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ralfs Nemiro
Ralfs Nemiro Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijā vēl neizmantoti ir vairāk nekā divi miljoni privatizācijas sertifikātu. Privatizācijas procesa izbeigšanai galu vēl neredz. Tas neapmierina ekonomikas ministru Ralfu Nemiro (KPV LV). Viņš lēmis rīkoties un rosināt izbeigt sistēmas uzturētāja “Possessor” jeb bijušās Privatizācijas aģentūras darbību, tā vēstī TV3 ziņas.

85 miljonu eiro nominālvērtībā

Aktīvais privatizācijas laiks Latvijā jau sen kā beidzies, taču apmēram 110 000 kontu joprojām glabājas ap 2,2 miljoni sertifikātu 85 miljonu eiro nominālvērtībā. Daudziem sertifikātu skaits nav liels, un pakāpeniski dzēšas, kalpojot kā maksa par kontu uzturēšanu, TV 3 ziņām atklāj sertifikātu sistēmas uzturētājā «Possessor».

«Astes neizlietojas tik ātri, visticamāk, arī netiks izlietoti,» saka «Possessor» vadītājs Vladimirs Loginovs.

Nojaušams, ka liela daļa koncentrējas pie uzpircējiem, taču  sertifikātu sistēmas uzturētājs detaļas neatklāj. Ar sertifikātiem arī tirgojas – pa 25 eiro tos var pārdot, pa 30 eiro nopirkt

– un pērn kopumā tirgoti ap 70 000 sertifikātu. Tos joprojām var izmantot dzīvokļu, zemes īpašumu privatizācijai. Vienlaikus nevar izslēgt, ka kāds turpinot cerēt, ka sertifikātus varēs izmantot norēķiniem par 51% «Tet» jeb «Lattelecom akciju», arī 5% «Latvijas mobilā telefona» daļu iegādi, ja vien valdība ko tādu nolemtu darīt.

Šobrīd procesa beigu termiņš nav noteikts

«Possesor» vadītājs uzskata, ka to vajadzētu noteikt, jo citādi privatizāciju nekad neizdosies pabeigt, turklāt sistēmas uzturēšana ik gadu izmaksā ap 400 000 eiro. Termiņš varētu būt vēl ne ilgāks par desmit gadiem, lai ļautu norēķināties par iepriekš slēgtiem darījumiem. Izrādās, par privatizācijas procesa pabeigšanu vēl plašākā ziņā domā atbildīgā ministrija.

Ekonomikas ministrijas šobrīd ļoti nopietni apsver iespēju pārtraukt «Prossessor» jeb iepriekš labāk zināmas kā Privizācijas aģentūras darbību.

Jautājumu tagad pēta ministrijas juridiskais birojs

«Possessor» bez sertifikātiem šobrīd nodarbojas vēl arī ar slikto aktīvu pārvaldību. Attiecībā uz tiem varētu būt runa par maksātnespējas vai likvidācijas procesiem. Bet, piemēram, bezmantinieka īpašumu pārvaldību varētu nodot valsts nekustamiem īpašumiem. Bet sertifikātu darbība būtu izbeidzama vai nosakāms derīguma termiņš.

«Sertifikāti arī ir īpašums, tātad, kāds cilvēks to ir ieguvis par naudu jeb ieguvis privatizācijas sertifikātu izdalīšanas brīdī. Ar to vajadzētu tikt galā. Bet pie šī jautājuma jāķeras klāt ar atbildību un jaudu, jo mēs nevaram bezgalīgi turpināt šo procesu,» saka Nemiro. Ministrs izstrādāto plānu sev uz galda vēlas redzēt jau februāra sākumā.

«Neizlietotos sertifikātu apjoms joprojām valstī liels. Sertifikāti stāv, apgrozījuma nav, valstij tas prasa nozīmīgus līdzekļus,» norāda Valsts kontroles padomes locekle Inese Kalvāne.

Ministrs savukārt norāda, ka, izbeidzot «Possessor» darbību, iestādes vērtīgos darbiniekus varētu nodarbināt citās kapitālsabiedrībās vai valsts institūcijās.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu