Cinkuss: Jaunās VDD ēkas nebūvēšana Teikā kavētu dienesta attīstību (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts drošības dienesta (VDD) jaunās ēkas nebūvēšana noskatītajā zemesgabalā Teikā, bijušā velotreka "Marss" vietā, kavētu dienesta attīstību, intervijā Latvijas Radio sacīja VDD priekšnieka vietnieks Ēriks Cinkuss.

Viņš skaidroja, ka VDD darbinieki patlaban ir izvietoti vairākās ēkās, bet dienesta galvenā ēka ir būvēta pagājušā gadsimta piecdesmito gadu otrajā pusē un bijusi paredzēta padomju armijas vajadzībām kā kazarmas. "Skaidrs, ka ne sākotnēji, ne arī šobrīd šī ēka neatbilst tām prasībām, kādām būtu jāatbilst Eiropas Savienības un NATO [dalībvalsts] specdienestam," norādīja Cinkuss, piebilstot, ka ēku šīm vajadzībām "arī nav iespējams pielāgot par milzu naudu".

Pēc viņa teiktā, lēmums par jaunas ēkas būvniecību VDD vajadzībām tika pieņemts jau pirms vairākiem gadiem, un tagad šī lēmuma maiņa gan kavētu dienesta attīstību, jo daudz kas būtu jāpārplāno, gan arī, iespējams, raisītu Valsts kontroles interesi kā nelietderīga valsts līdzekļu šķērdēšana, ņemot vērā, ka sagatavošanas darbos jau esot ieguldīti vairāki miljoni eiro.

Līdz ar to Cinkuss patlaban nepieļauj iespēju VDD ēku būvēt citā vietā, pat ja tiktu piedāvāts atbilstošs zemesgabals.

VDD priekšnieka vietnieks arī uzsvēra, ka tad, kad tika izraudzīta vieta, kur celt jauno dienesta vajadzībām nepieciešamo ēku, izvēles iespēju faktiski nebija, jo šis zemesgabals bija vienīgais drošības prasībām piemērotais.

Lai gan ticis piedāvāts arī variants VDD nodot bijušā Vieglās rūpniecības tehnikuma ēku Aristīda Briāna ielā, tā neesot bijusi piemērojama augstajām drošības prasībām. "Līdz ar to mēs nevaram teikt, ka faktiski eksistēja kaut kāda izvēle - bija viena vieta, ko mums piedāvāja, un mēs pateicām "jā"," skaidroja Cinkuss.

Viņš piebilda, ka dabas draugiem nevajadzētu īpaši raizēties par koku izciršanu iecerētajā VDD ēkas teritorijā, jo vietā tikšot iestādīti jauni koki, turklāt teritorijā tikšot saglabāts vairākus simtus gadu vecs ozols.

Jau vēstīts, ka Rīgā, bijušā velotreka "Marss" vietā, plānots būvēt jaunu ēku VDD, tādējādi, visticamāk, nebūs lemts piepildīties VEF rajona nekustamo īpašumu attīstītāju un iedzīvotāju iecerei šajā teritorijā izveidot parku.

Lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu šajā vietā pieņemts 2017.gadā, bet šogad tikšot sākta būvniecība.

Ministru kabinets jau 2008.gadā esot pieņēmis lēmumu par jaunas ēkas būvniecības nepieciešamību VDD vajadzībām, taču 2009.gadā saistībā ar vispārējo finanšu krīzi ēkas būvniecība tika atlikta uz vēlāku laiku. 

Tikmēr Saeimā pirms nedēļas tika iesniegta sabiedriskā iniciatīva "Palīdzi novērst ilggadīgu koku izciršanu un izveidot parku bijušā velotreka "Marss" vietā".

Mēneša laikā Teikas apkaimes biedrībai, Rīgas apkaimju aliansei, biedrībai "Pilsēta cilvēkiem" un inovāciju kustībai "Vefresh" izdevies savākt vairāk nekā 15 500 iedzīvotāju parakstu, no kuriem 4278 ir fiziski paraksti, savukārt pārējie - digitālie paraksti platformā "Manabalss.lv". Parakstu vākšana tikusi sākta, "lai nepieļautu vairāku desmitu ilggadīgu koku izciršanu un atjaunotu publisku zaļo zonu bijušajā velotreka "Marss" teritorijā".

Tikmēr tieslietu ministrs Bordāns kādā no nākamām koalīcijas sadarbības padomes sēdēm plāno atkārtoti piedāvāt koalīcijas partneriem alternatīvu jaunās VDD ēkas atrašanās vietu.

Turklāt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) frakcija ceturtdien paziņojumā medijiem paziņoja, ka teju 50 miljonu eiro tēriņi VDD vajadzībām brīdī, kad citā resora struktūrā ir "smagas problēmas", nav pieļaujami un pieejamos līdzekļus nepieciešams pārdalīt.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu