Kobe Braients papildina kuplo aviokatastrofās bojā gājušo ASV sportistu pulku (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Knuts Rokne, Roberto Klemente, Peins Stjuarts, Rojs Haladejs un tagad arī Kobe Braients – aviokatastrofās bojā gājušo ievērojamāko ASV sportistu pulks kļuvis vēl kuplāks.

Jau ziņots, ka helikoptera avārijā Losandželosā svētdien 41 gada vecumā traģiski gāja bojā leģendārais basketbolists Kobe Braients.

"Los Angeles Times" vēsta, ka "Sikorsky S-76" helikopters miglainos laikapstākļos avarējis kalnos netālu no Kalabasas pilsētas. Negadījums noticis neilgi pirms plkst.10 pēc vietējā laika.

ESPN žurnālists Eidrians Vodžnarovskis, atsaucoties uz saviem avotiem, ziņo, ka kopā ar Braientu helikopterā bijusi viņa 13 gadus vecā meita Džianna, un viņi devušies uz basketbola spēli. Kopā ar viņiem bijusi vēl kāda jaunā basketboliste un viens no viņas vecākiem.

Pirmais reģistrētais gadījums, kad kāds sportists gājis bojā aviokatastrofā, bija 1925. gada 21. oktobrī, kad bojā gāja Sinsinati Reds beisbolists Marvins Gudvins. Viņš mira trīs dienas pēc tam, kad viņa lidaparāts nogāzās Hjūstonas lidlaukā. Kā vēstīja laikraksti, Gudvins, kuram bija deviņus gadus liela pilota pieredze, tika ievainots 1925. gada 18. oktobrī, kad zaudēja kontroli pār savu lidaparātu un ietriecās zemē.

Ziņu izdevums "Fox 23" apkopojis citus gadījumus, kad aviokatastrofā bojā gājuši ievērojami ASV sportisti.

Rojs Haladejs

Toronto “Blue Jays” un Filadelfijas “Phillies” beisbolists Rojs Haladejs bojā gāja 40 gadu vecumā, kad viņa lidaparāts iegāzās Meksikas līcī netālu no Floridas krastiem. Beisbola slavas zālē viņš tika uzņemts 2019. gadā.

Korijs Lidls

Ņujorkas “Yankees” beisbolists Korijs Lidls mira 34 gadu vecumā, kad viņa lidaparāts ietriecās 42 stāvu ēkā Manhetenā, Ņujorkā. Lidla pilota pieredze bija mazāka par vienu gadu. Līdz ar viņu bojā gāja arī lidošanas instruktors.

Gārnets Beilijs, Marks Breiviss un Merī Rejs

2001. gada 11. septembrī teroristu nolaupītajās un nogāztajās lidmašīnās bojā gāja trīs ar profesionālo sportu saistīti cilvēki: hokeja kluba Losandželosas “Kings” talantu mednieks jeb skauts Gārnets Beilijs un amatieru skauts Marks Beiviss, kuri atradās otrajā lidmašīnā, kas ietriecās Pasaules tirdzniecības centra tornī, un vingrošanas treneris Merī Rejs, kurš atradās lidmašīnā, kas ietriecās Pentagonā.

Tonijs Betenhauzens Jr.

Slavenās sacīkšu auto braucēju ģimenes jaunākā atvase Tonijs Betenhauzens Jr. gāja bojā 48 gadu vecumā Kentukī, kad viņa lidmašīna nogāzās uz kādas fermas zemes. Līdz ar viņu mira arī viņa sieva Šērlija Betenhauzena un divi vīrieši.

Peins Stjuarts

ASV divkārtējais čempions golfā Peins Stjuarts bojā gāja 1999. gada 25. oktobrī, kad viņa divdzinēju lidaparāts nogāzās netālu no Aberdīnas Dienviddakotā. Lidmašīna novirzījās no kursa īsi pēc pacelšanās Orlando, Floridā. Biznesa klases lidmašīna vairāk nekā stundu turpināja lidot uz ziemeļrietumiem, līdz tai beidzās degviela. Izmeklēšanā tika secināts, ka iespējamais iemesls, kāpēc lidaparāts novirzījās no kursa, bija pilotu bezsamaņa, ko izraisīja spiediena zudums kabīnē un skābekļa trūkums.

Deivijs Alisons

NASCAR braucējs Deivijs Alisons bojā gāja 32 gadu vecumā dienu pēc tam, kad viņa vadītais helikopters nogāzās Birmingemā, Alabamas štatā. Alisons helikopteru bija iegādājies trīs nedēļas pirms savas nāves.

Alans Kulvickī

NASCAR braucējs Alans Kulvickī mira aviokatastrofā 1993. gada 1. aprīlī, cenšoties nolaisties Trisitijas lidostā Tenesijas štatā. Kulvickis bija ceļā uz tajā nedēļas nogalē paredzētajām sacīkstēm.

Tūrmens Munsons

Ņujorkas "Yankees" beisbolists un komandas kapteinis Tūrmens Munsons bojā gāja 32 gadu vecumā, vingrinoties pacelties un nosēsties ar savu lidmašīnu. Munsons nolaižoties netrāpīja uz skrejceļa un ietriecās zemē. Viņš lauza kaklu un bija paralizēts, nespējot izkļūt no lidmašīnas, kad tā aizdegās. Viņa draugs un lidošanas instruktors izdzīvoja negadījumā.

Evansvillas Universitātes basketbola komanda

14 Evansvillas Universitātes basketbola komandas locekļi un treneris Bobijs Vatsons bija starp 29 cilvēkiem, kas gāja bojā lidmašīnā, kura nogāzās divas minūtes pēc pacelšanās no Evansvillas lidostas. Komanda bija ceļā uz basketbola spēli Nešvilā.

Roberto Klemente

Beisbolists Roberto Klemente mira 38 gadu vecumā, kad 1972. gada 31. decembrī netālu no Puorteriko krastiem nogāzās viņa lidmašīna, kas veda palīdzības kravu zemestrīces upuriem Nikaragvā. Klemente tika uzņemts beisbola slavas zālē 1973. gadā, kļūstot par pirmo latīņamerikāņu beisbola spēlētāju, kas tajā iekļauts.

Māršala Universitātes futbola komanda

36 Māršala Universitātes futbola komandas locekļi mira aviokatastrofā, kad viņu lidmašīna sadūrās ar koku netālu no skrejceļa. Komanda bija ceļā uz mājām pēc spēles. Aviokatastrofa, kas kopumā prasīja 75 cilvēku dzīvības, ir atspoguļota 2006. gada filmā "We Are Marshall".

Vičitas štata futbolisti

1970. gada 2. oktobrī ceļā uz spēli Jūtas štatā nogāzās Vičitas štata universitātes futbola komandas lidmašīna, nogalinot 14 futbolistus. Komanda uz spēli lidoja ar divām lidmašīnām un bija apstājusies Denverā, lai uzpildītu degvielu. Vienas lidmašīnas piloti izmainīja kursu, lai pasažieri varētu izbaudīt kalnu ainavu, tomēr pilotu kļūdas dēļ lidaparāts nogāzās.

Bokseris Rokijs Marčiāno

Smagsvara boksa čempions Rokijs Marčiāno, kurš nesakauts bija devies pensijā, mira divas jūdzes no Ņūtaunas lidostas. Marčiāno bija ceļā pie kāda drauga un mira dienu pirms savas 46. dzimšanas dienas.

Kens Habss

Daudzsološais beisbolists Kens Habss bojā gāja 22 gadu vecumā, kad viņa lidmašīna 1964. gada 15. februārī nogāzās Jūtas štatā. Viņš bija jaunākais sportists līgas vēsturē, kurš saņēma "Zelta cimdu".

Knuts Rokne

Leģendārais futbola treneris Knuts Rokne gāja bojā, kad Kanzasas prērijā nogāzās viņa lidmašīna. Par godu sportistam tika pārizdota Volta Vitmena poēma "O, kaptein! Mans kaptein!", kas tika uzrakstīta pēc Ābrahama Linkolna slepkavības.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu