Par pieciem miljoniem eiro plāno samazināt Ventspils pilsētas budžeta izdevumus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka / LETA

Ventspils pilsētas šā gada budžeta izdevumi būs par 5,1 miljonu eiro mazāki nekā pērn, liecina Ventspils pilsētas pašvaldības apstiprinātais 2020.gada budžets.

Kā aģentūru LETA informēja Ventspils pilsētas domes finanšu nodaļas vadītājs Kaspars Vitenbergs, Ventspils pilsētas pašvaldības kopējie finanšu resursi šogad plānoti 85,1 miljoni eiro. Pašvaldības kopējie izdevumi normatīvajos aktos noteikto funkciju nodrošināšanai, tajā skaitā iestāžu uzturēšanai, pilsētas labiekārtošanai un sociālo funkciju veikšanai, šogad paredzēti 76,8 miljoni eiro. Tādējādi šā gada beigās paredzams naudas līdzekļu atlikums 8,4 miljoni eiro apmērā.

Pašvaldības budžeta ieņēmumu galvenais avots ir nodokļu ieņēmumi, ko šogad budžetā plānots saņemt 32,9 miljonu eiro apmērā jeb 49% no pašvaldības kopbudžeta ieņēmumiem. Pārējos ieņēmumus veidos valsts budžeta un ārvalstu finansējums, pašvaldības iestāžu ieņēmumi un nenodokļu ieņēmumi, proti ziedojumi un dāvinājumi.

Vitenbergs skaidroja, ka nodokļu ieņēmumos lielāko daļu veido iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi, kuru apmērs šogad plānots 28,2 miljoni eiro. Otrs lielākais nodokļu ieņēmumu avots ir nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) ieņēmumi, kas plānoti 4,5 miljoni eiro. Šī nodokļa ieņēmumos lielāko īpatsvaru veido nodoklis par ēkām un būvēm - 51%, nodoklis par zemi - 42%, bet mājokļa nodokļa ieņēmumi - 7%.

NĪN likmes šogad saglabātas esošajā apmērā, kā arī 2020.gadā nemainās īpašumu kadastrālo vērtību bāzes vērtības. Līdzšinējā apmērā tiek saglabāti arī visi nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi, tajā skaitā, trūcīgām un maznodrošinātām personām atvieglojumi attiecīgi 90% un 70% apmērā, bet nodokļa maksātājiem ar trīs un vairāk bērniem - 50% apmērā par dzīvošanai izmantotajām ēkām un zemi, piebilda Vitenbergs.

Viņš atgādināja, ka, ņemot vērā no 2018.gada īstenotās nodokļu reformas negatīvo ietekmi uz pašvaldību budžetu ieņēmumiem, veidojot vidēja termiņa valsts budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020.gadam un valsts budžetu 2018.gadam, tika panākta vienošanās par ieņēmumu kompensāciju pašvaldībām - 2018., 2019. un 2020.gadā pašvaldību budžeta nodokļu ieņēmumu kopā ar valsts budžeta kompensāciju, īpatsvars kopbudžeta nodokļu ieņēmumos, neskaitot VSAOI veselības apdrošināšanai būs 19,6% apmērā.

Lai izpildītu minēto nosacījumu un pašvaldību nodokļu ieņēmumu īpatsvars kopējos valsts budžeta ieņēmumos veidotu 19,6% , valstij šogad visām pašvaldībām kopā būtu bijis jānovirza 226,3 miljoni eiro, tomēr pieņemot likumu "Par valsts budžetu 2020.gadam", tika piešķirta speciālā dotācija 148,1 miljoni eiro jeb par 78,2 miljoniem eiro mazāk, norāda Ventspils pašvaldība.

Šī dotācija piešķirta pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondam un tās sadale veikta pēc pašvaldību finanšu izlīdzināšanas principiem. Speciālās dotācijas īpatsvars pašvaldību nodokļu ieņēmumos ir palielinājies no 1,3% 2018.gadā līdz 8,2% 2020.gadā. Minēto izmaiņu rezultātā Ventspils pilsētas pašvaldība 2020.gadā saņems dotāciju no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda - 0,8 miljonus eiro.

Vitenbergs norādīja, - ja valsts budžeta speciālā dotācija pašvaldībām būtu piešķirta likumā noteiktajā apmērā jeb 226,3 miljoni eiro, Ventspils pilsētas pašvaldības budžeta ieņēmumi šogad pēc finanšu izlīdzināšanas būtu par 1,23 miljoniem eiro lielāki nekā plānots pašlaik.

Pilsētas sociālās nozares izdevumi šogad plānoti 6,1 miljona eiro apmērā, tajā skaitā 2 miljoni eiro paredzēti sociālo pabalstu un pakalpojumu nodrošināšanai. Šogad ir saglabāti visi iepriekšējā gadā nodrošināto pabalstu un pakalpojumu veidi, uzsvēra Vitenbergs.

Šogad tiks realizēts projekts "Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Ventspils pilsētas pašvaldībā", kurā ir plānots izveidot dienas aprūpes centru Kuldīgas ielā 4, Ventspilī, lai nodrošinātu sociālos pakalpojumus 55 bērniem ar funkcionālajiem traucējumiem un 40 personām ar garīga rakstura traucējumiem, kā arī divus dzīvokļus Vītolu ielā 21, Ventspilī, katru astoņu bērnu ārpusģimenes aprūpei.

Izglītības nozarei paredzēti 21,2 miljoni eiro jeb 28% no kopējiem budžeta izdevumiem. Šogad plānots turpināt rīcības programmu mācīšanās kvalitātes uzlabošanas sistēmas izveidei Ventspils pilsētas vispārizglītojošās skolās. Programma paredzēta, lai sniegtu atbalstu skolotājiem kompetenču attīstīšanas pieejas ieviešanai skolās, sekotu katras skolas progresam - skolēnu sniegumam, mācīšanas darba kvalitātei un skolas vadības darba kvalitātei, attīstot skolēnu kompetences mācību procesā. Pedagogu motivācijas programmā katru gadu paredzēts materiāli stimulēt līdz 56 skolu, Mākslas skolas, Jaunrades nama un pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogus, kuri ar savu darbu sekmējuši skolēnu zināšanu izaugsmes dinamiku, aktīvi un mērķtiecīgi piedalījušies savas profesionālās meistarības paaugstināšanā.

Šogad Ventspils Pārventas pamatskolā paredzēts atjaunot skolas sporta laukuma mākslīgo segumu, paredzēts veikt grupu telpu remontu Ventspils pirmsskolas izglītības iestādēs "Margrietiņa" un "Varavīksne", tiks atjaunots grīdas klājums Ventspils 1.pamatskolas sporta zālē un Jaunrades nama skatuvei, kā arī grīdas klājums Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas un pirmsskolas izglītības iestādes "Saulīte" svētku zālēs, kā arī tiks veikti citi remontdarbi saskaņā ar apstiprināto plānu.

Ventspils budžets paredz, ka tiks turpināta projekta pilsētas izglītības iestāžu infrastruktūras uzlabošana. Šogad projektā Ventspils 1.pamatskolā, Ventspils 2.pamatskolā, Ventspils 2.vidusskolā, Ventspils 4.vidusskolā, Ventspils Pārventas pamatskolā un Ventspils 6.vidusskolā plānoti 50 mācību telpu remonti. Ventspils 1.pamatskolā, Ventspils Pārventas pamatskolā un Ventspils 2.vidusskolā tiks veikti elektroapgādes sistēmu atjaunošanas būvdarbi, jaunu ugunsgrēka automātisko atklāšanas sistēmu izbūve un balss apziņošanas sistēmas izbūve. Mācību procesa uzlabošanai atsevišķi mācību kabineti tiks aprīkoti ar jauniem projektoriem.

Ventspils Digitālais centrs arī šogad turpinās realizēt rīcības programmu datorprasmju apguvei Ventspils vispārizglītojošo skolu 1.-12.klašu skolēniem, kuras laikā katram skolēnam atbilstoši vecumam un prasmēm tiek piedāvāta iespēja apgūt digitālā foto un video pamatus, datorgrafikas un datoranimācijas pamatus, datorzinību pamatus, mājaslapu izveidi, digitālās mājturības prasmes, ļoti plašu programmēšanas kursu klāstu u.c. interešu izglītības kursus. Interešu izglītības nodarbībās iesaistīto dalībnieku skaits ir palielinājies no gandrīz 300 dalībniekiem 2015./2016.mācību gadā līdz 754 dalībniekiem 2019./2020.mācību gadā.

Pilsētvides uzlabošanas pasākumiem un pilsētas uzturēšanas darbiem šogad plānoti 22,8 miljoni eiro. Līdzekļus paredzēts izlietot Ventspils pilsētas teritorijas sakopšanai un uzturēšanai, investīciju projektiem, infrastruktūras atjaunošanai un pilsētvides sakārtošanai, kā arī jaunu objektu izveidei.

Vitenbergs informēja, ka šogad uzsvars tiks likts, lai turpinātu realizēt jau iesāktos investīciju projektus ar piesaistīto finansējumu. Tiks īstenots Zinātnes un inovāciju centra projekts, kā ietvaros plānots labiekārtot un sakārtot publisko infrastruktūru, izveidot tūrisma un uzņēmējdarbības infrastruktūru, kas iemājos 6270 kvadrātmetrus plašā un mūsdienīgās arhitektūras stila ēkā, kura atradīsies Ventspilī, Rūpniecības ielā 2.

Jaunajā Zinātnes un inovāciju centrā kopā plānots radīt aptuveni 120 jaunas darba vietas Ventspilī, tajā skaitā Inovāciju centrā paredzētas nomas telpas jaunajiem uzņēmējiem ar 90 jaunām darbavietām, bet interešu izglītības jeb Zinātnes centrā būs ap 30 jaunām darba vietām un kopumā 93 eksponātiem.

Savukārt vecpilsētas ēkām Pils ielā 45 un Pils ielā 47 veiks vēsturisko fasāžu atjaunošanu, izveidojot tajā infrastruktūru komercdarbības attīstībai un veicinot vismaz 37 jaunu darbavietu izveidi. 

Ventspilī plānots turpināt dažādus pilsētas sakārtošanas un infrastruktūras uzlabošanas darbus, piemēram, Bērzu ielas rekonstrukcija posmā no Ganību ielas līdz Zvaigžņu ielai, Bangu ielas seguma atjaunošana, iekšpagalmu Celtnieku ielā un P.Stradiņa ielā labiekārtošana, gājēju pāreju izgaismošanu Sarkanmuižas dambja un Lauku ielas krustojumā, apgaismojuma uzlabošanas darbi Krievlaukos un Annas un Pils ielā, Reņķa dārza trenažieru atjaunošana un tiltiņa remonts, Piedzīvojumu parka attīstība, veloturētāju izbūve pilsētas pludmalē, un citus. Tiks turpināti projektēšanas darbi bērnu atpūtas un aktivitāšu centra izveidei.

Sporta jomā pašvaldības finansējums visu 1200 sporta klubu audzēkņu un 1181 sporta skolas "Spars" audzēkņu sporta aktivitātēm šogad paredzēts līdzšinējā apmērā. Kopumā sporta attīstībai 2020.gadā plānots finansējums 3,4 miljoni eiro.

Kultūras jomai 2020.gadā plānots finansējums 9,2 miljoni eiro. Tiks organizēti tradicionālie svētki un pasākumi, piemēram, Ventspils pilsētas svētki, Jūras svētki, Pārventas svētki, Bērnu svētki, Zilā karoga pacelšanas svētki, pasākumi "Piektdienas vakara pastaiga", Latvijas Proklamēšanas gadadiena, Jaunā gada sagaidīšana un citi.

Šogad turpināsies projekta "Daudzfunkcionālā pakalpojumu centra izveide Gāliņciemā" realizācija. Projekta mērķis ir saglabāt un attīstīt kultūras mantojumu, izbūvējot jaunu bibliotēkas infrastruktūru Kuldīgas ielā 138, Ventspilī, kas vienlaikus būs tūrisma objekts, sabiedriskais un kultūras centrs. Līdzās bibliotēkas pamatpakalpojumiem tas piedāvās dažādus izstāžu un koncertu ciklus, interešu klubus, kā arī jaunus pakalpojumus, kas cieši saistīti ar tradicionālā dzīvesveida un savdabības aizsardzību un attīstību tādās jomās kā ventiņu valodas un folkloras izzināšana, seno arodu prasmes, literatūra un rakstniecība, kultūras un dabas mantojuma saglabāšana. Tāpat tiks nodrošināta pieeja teritorijā esošiem vērtīgiem dižkokiem un veicināta interese par Ziemeļkurzemes dabas mantojuma daudzveidību.

Ventspils muzejs kā vienu no prioritārajiem attīstības virzieniem šogad turpinās darbu pie daudzfunkcionālās ēkas projekta izstrādes un celtniecības uzsākšanas, kā arī jaunas pastāvīgās ekspozīcijas veidošanas Piejūras brīvdabas muzejā projekta "Ziemeļkurzemes kultūrvēsturiskā un dabas mantojuma saglabāšana, eksponēšana un tūrisma piedāvājuma attīstība" ietvaros. Projekta aktīva realizācija paredzēta 2021.gadā, to pabeidzot 2022.gadā. Tāpat tiks turpināta projektu "Laivu nojume Piejūras brīvdabas muzejā" un "Baltijas jūras zvejniecības kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana: Piejūras brīvdabas muzeja zvejas laivu kolekcijas restaurācija" īstenošana.

Īstenojot projektus ar Eiropas Savienības fondu līdzekļu palīdzību, Ventspils pilsētas pašvaldība 2020.gadā plāno nodrošināt būtisku pasūtījumu komersantiem - būvdarbu veicējiem, preču piegādātājiem un pakalpojumu sniedzējiem, kuri savukārt nodrošina darbavietas pašvaldības iedzīvotājiem.

Ventspils pilsētas budžets tika pieņemts ar septiņām balsīm. Pret balsoja Ģirts Valdis Kristovskis (JV) un Aivis Landmanis (LRA), Ivars Landmanis (LRA). Savukārt deputāti Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") un Dace Korna (V) balsojumā nepiedalījās. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu