Bez maskas var arī arestēt: Latviete no koronavīrusa epicentra Uhaņas (28)

Toms Rātfelders
, Žurnālists; RSU doktorants
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Koronavīrusa epicentrā Uhaņā dzīvojoša studente no Latvijas Sarma Kārkle jau dažas dienas nav izgājusi no kopmītnēm. Viņa ar portālu TVNET dalījās  savā pieredzē par krīzes skarto pilsētu.

Viņa atzīst, ka sākotnēji cilvēki pat nenojauta, ka saskaras ar koronavīrusa epidēmiju, un bija aizdomas, ka tā varētu būt gripa. Tas tāpēc, ka simptomi ir ļoti līdzīgi. Iedzīvotājiem pat bija diezgan vienalga līdz brīdim, kad pilsēta tika slēgta. Viņa arī atzīst, ka sākumā netika tik ļoti izmantotas maskas, tāpēc slimība izplatījusies strauji.

Uhaņas iedzīvotāji no saviem mitekļiem kliedz Wuhan Jiayou (Uhaņa cīnies!), paužot savstarpēju atbalstu.

Lielā panika esot sākusies pēc 23. janvāra, kad paziņots par pilsētas slēgšanu. «Visi sāka iepirkties un meklēt maskas. Godīgi sakot, vēl 23. datumā bija tādi skeptiski cilvēki, jo varēja redzēt ļaudis bez maskām,» norāda Kārkle. Tomēr tagad varasiestādes ir izdevušas likumu, kurā ir noteikts, ka bez maskām uz ielas iet nedrīkst. «Ja tu esi bez maskas, tev var piespriest cietumsodu vai naudas sodu,» apgalvo Kārkle.

Tomēr ar sejas aizsegiem neesot tik vienkārši, jo daudzi mēģina nopelnīt uz notiekošās nelaimes rēķina un kvalitatīvo masku cenu tirgotāji ievērojami cēluši.

Valdība, par laimi, esot ātri reaģējusi un izdevusi likumu, ka visus cenas pacēlušos var sodīt. Vēl ir novērojami arī tādi cilvēki, kuri velk ārā no miskastēm jau izlietotas maskas un cenšas tās pārdot kā pilnīgi jaunas un nelietotas. Pret tiem arī valdība sākusi cīņu, saka Kārkle. Viņas universitātē, par laimi, ar maskām problēmu neesot, jo tās studentiem izsniedzot no lielas kastes. Tā nav sanitāri iepakota tik labi kā gribētos, bet nekas cits īsti neesot pieejams.

Galerija: Koronavīrusa epicentrs Uhaņa.

Pilsētā arī ticis ierobežots transports. Papildus tam, ka slēgta lidosta un dzelzceļa stacija, ir ierobežota arī privāto automobiļu kustība.

Pagaidām uz ielām mašīnu ir ļoti maz un pārsvarā var redzēt tikai transportu, kas pārvadā medicīnas ekipējumu vai ved pacientus uz slimnīcām, norāda studente.

TVNET jau publicējis raidsabiedrībai BBC sniegto Īrijas pilsoņa Bena Kaveno komentāru, ka Uhaņa šobrīd atgādinot spoku pilsētu.

Uz jautājumu par viņas pašas izjūtām sieviete atbild, ka jāsaskaras ar daudzām apkārt klīstošām baumām. 24. janvārī dzirdēts, ka krīze varētu pierimt tikai aprīļa beigās. Viņa satraukusies un meklējusi tam apstiprinājumu, bet, par laimi, tas neesot izrādījies patiesība. Viņa esot arī sazinājusies ar Latvijas vēstniecību Ķīnā, kura solījusi, ka palīdzēšot no Uhaņas izkļūt. «Tomēr, tā kā es esmu tikai viena persona, ar to ir nedaudz pagrūtāk,» saka studente. Viņas izvešana no pilsētas, visticamāk, tiks organizēta kopā ar kādas citas valsts pilsoņiem, tomēr šajā jautājumā vēl nav skaidrības. Vēstniecība katrā gadījumā darot, ko varot.

Sarma saka, ka cenšas saglabāt mieru, taču neesot patīkami sēdēt blokādes režīmā un pat kopmītnēs cilvēki cits pie cita neiet. Tas tāpēc, ka kopmītnes esot uzbūvētas tā, ka būtu jāiziet ārā no ēkas. Par studentiem runājot, daudzās universitātēs noteikta karantīna tiem, kuri nāk no ārvalstīm. Tiem tad uz kopmītnēm tiek piegādāts ēdiens un citas dzīvei nepieciešamās preces. Viņa arī atzīst, ka katru dienu uzdod jautājumu – kad tas viss varētu beigties? Tāpat Kārkle atzīst, ka cilvēku plūsmas un slimības tālāku izplatību ierobežot ir grūti. Tagad šā vīrusa izolēšanā ir aktīvāk iesaistījušās arī citas Ķīnas pilsētas.

Piemēram, viņas māsa dzīvo Pekinā (kur ir centrālā apkure), un tur valdība ir likusi pacelt temperatūru istabās. Tas tiek darīts tāpēc, ka vīruss nevar izturēt lielu karstumu.

Vienlaikus izaicinājums ir arī slimnīcu trūkums, jo visiem saslimušajiem vietas nepietiek un pāri palikušie cilvēki tiek vesti uz blakus pilsētām, kas nepalīdz vīrusa iegrožošanā. Ne velti ir tikuši iesaistīti arī militārie ārsti un pūlas uzcelt jaunas ārstniecības iestādes.

Studente arī pieļauj, ka vīruss varētu turpināties vēl vismaz mēnesi, jo tā inkubācijas periods ir 10 dienas un pagaidām inficēto skaits ir ļoti liels. «Gandrīz 3000 ir saslimuši un 6000 ir aizdomas par to. Skaitļi jebkurā gadījumā ir biedējoši,» pauž Kārkle.

Galerija: Bīstamais koronavīruss Ķīnā.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu