Pērn vairāk nekā tūkstotim ārvalstnieku palīdzēts Informācijas centrā iebraucējiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka / LETA

Informācijas centrs iebraucējiem (ICI) pērn sniedzis konsultācijas 1112 ārvalstu pilsoņiem, kuri Latvijā ieradušies no 55 valstīm ārpus Eiropas Savienības (ES).

ICI vadītāja Gunta Vīksne informēja, ka visbiežāk atbalsts sniegts iebraucējiem no Krievijas, Ukrainas, Indijas, Uzbekistānas, Pakistānas, Turcijas, Vjetnamas, Azerbaidžānas, Tadžikistānas un Sīrijas. Visbiežāk konsultācijas lūgtas par nodarbinātības jautājumiem, biznesa iespējām Latvijā, ģimenes apvienošanas un migrācijas jautājumiem, piemēram, par uzturēšanās atļauju saņemšanu un pagarināšanu.

Centra sniegtos psihologa pakalpojumus pērn izmantojuši deviņi klienti, kopumā saņemot 51 konsultāciju. Visi pakalpojumi ICI ārvalstniekiem - trešo valstu pilsoņiem - ir pieejami bez maksas, skaidroja centrā.

ICI pērn nodarbināti 34 tulki vai valodu zinātāji ar 22 valodu prasmēm - arābu, franču, hindu, urdu, ķīniešu, dari, farsi, puštu, turku, kurdu, vjetnamiešu, tigriņu, spāņu, mongoļu, gruzīnu, uzbeku, čakmi, tamilu, tadžiku, bengāļu, sorani un persiešu valodas zināšanām. Kopumā gada laikā tulkošanas pakalpojums sniegts 831 reizi. 

Vīksne atzīmēja, ka tulku starpniecība tika nodrošināta ne tikai saziņai ar dažādu valstu klientiem konsultāciju laikā, bet arī ar speciālistiem, kuri strādā ar ārvalstniekiem, piemēram, medicīnas personālam slimnīcās un poliklīnikās, Nodarbinātības valsts aģentūrā, bankām, Rīgas sociālajam dienestā, darba devējiem un dažādām nevalstiskajām organizācijām.

Centrā atzīmēja brīvprātīgo lomu tā darbā, proti, pērn brīvprātīgie organizējuši 18 neformālās izglītības aktivitātes, trīs brīvprātīgo iniciatīvas un divus nevalstisko organizāciju sadarbības pasākumus. Minētās aktivitātes pērn apmeklēja 436 cilvēki no 30 pasaules valstīm. 2019.gadā ICI brīvprātīgo komandai pievienojās 73 jauni brīvprātīgie no 15 valstīm. 

ICI darbojas kā vienas pieturas aģentūra Rīgā un četros Latvijas reģionu centros - Daugavpilī, Jelgavā, Cēsīs un Liepājā - nodrošinot iespēju saņemt daudzpusīgu, bezmaksas atbalstu gan ārvalstu pilsoņiem, gan arī dažādu jomu pakalpojumu sniedzējiem un speciālistiem, kuri strādā ar šo mērķa grupu, tai skaitā uzņēmējiem. Kopš savas darbības uzsākšanas 2016.gada 18.maijā centrs atbalstu ir sniedzis kopumā 4216 ārvalstniekiem, kopā sniedzot 6712 konsultācijas, skaidroja centrā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu