"Brexit" pārejas laikā Lielbritānijā vēl varēs izmantot EVAK karti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Neatliekamās palīdzības centrs.
Neatliekamās palīdzības centrs. Foto: LINDSEY WASSON / REUTERS

Breksita pārejas periodā, no 31.janvāra līdz 31.decembrim, Latvijas valstspiederīgie, kuri īstermiņā atradīsies Lielbritānijā, vēl varēs saņemt veselības aprūpes pakalpojumus ar Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK), informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Sintija Gulbe.

Viņa skaidroja, ka pārejas periodā uz Lielbritāniju attieksies izņēmums, proti, lai gan tā vairs oficiāli nebūs Eiropas Savienības (ES) sastāvā, ES dalībvalstu pilsoņi tur joprojām varēs izmantot EVAK karti.

EVAK apliecina, ka persona ir ES dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts (Īslandes, Norvēģijas, Lihtenšteinas) vai Šveices iedzīvotājs un savā valstī ir sociāli apdrošināts. Īslaicīgi jeb ne ilgāk par trim mēnešiem uzturoties citā dalībvalstī,

EVAK apliecina tiesības saņemt nepieciešamo vai neatliekamo medicīnisko veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kāda tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem.

NVD gan aicina iedzīvotājus, dodoties ceļojumā, noformēt ne tikai EVAK karti, bet arī privāto ceļojumu apdrošināšanu. Tā nepieciešama, jo EVAK nesedz ārzemēs veiktās pacientu iemaksas un līdzmaksājumus, neatlīdzina transportēšanas izdevumus smagas slimības vai nāves gadījumā, kā arī nesedz plānveida medicīnisko pakalpojumu saņemšanu.

EVAK funkcionēšana attiecībā uz pārējām valstīm ne pirms, ne pēc breksita netiks ietekmēta.

Tā kā EVAK attiecas uz īstermiņa uzturēšanos citā dalībvalstī, ilgtermiņā Lielbritānijā dzīvojošos latviešus izmaiņas neskars, piebilda Gulbe.

Tāpat breksita pārejas periodā latvieši Lielbritānijā varēs izmantot S1 veidlapu. Tā apliecina tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus un ļauj reģistrēties veselības aprūpei, ja persona dzīvo vienā no ES dalībvalstīm, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm vai Šveicē, bet ir apdrošināta citā.

Jau vēstīts, Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons 24.janvārī parakstīja vienošanos par Lielbritānijas izstāšanos no ES. Vienošanos parakstījušas arī abas augstākās ES amatpersonas - Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena un Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels. Tagad vienošanās ir nodota ratificēšanai Eiropas Parlamentam, kur attiecīgs balsojums paredzēts 29.janvārī.

30.janvārī vienošanos vēl jāapstiprina ES dalībvalstu līderiem, paredzēts, ka tas notiks rakstiski. Pēc vienošanās galīgās ratifikācijas Lielbritānija 31.janvāra pusnaktī varēs pamest ES. Pēc tam sekos pārejas posms, kas ilgs līdz 31.decembrim. Šai periodā uz Lielbritāniju joprojām attieksies ES tiesību normas un abām pusēm būs jāpanāk vienošanās par jaunu tirdzniecības līgumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu