ASV Augstākā tiesa atbalsta Trampu pabalstu samazināšanā imigrantiem (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps
Donalds Tramps Foto: Reuters/ScanPix

ASV Augstākā tiesa pirmdien atļāva prezidenta Donalda Trampa administrācijai ieviest noteikumus, kuru mērķis ir liegt pastāvīgas uzturēšanās atļaujas un pilsonību tiem imigrantiem, kuri saņem sociālos pabalstus.

Pieciem konservatīviem tiesnešiem balsojot par un četriem progresīviem kolēģiem balsojot pret, Augstākā tiesa atbalstīja Trampa pieprasījumu atcelt Ņujorkas tiesas izpildrakstu, ar kuru bija bloķēta šo noteikumu piemērošana.

Trampa vēršanās pret imigrantiem ir viņa prezidentūras stūrakmens, un Augstākās tiesas pirmdien pieņemtais lēmums ir viens no vairākiem, kurus šī tiesa pieņēmusi par labu Trampa politikai attiecībā pret imigrantiem.

"[Augstākā] tiesa šodien lemj par procesa atlikšanu, ļaujot valdībai īstenot tās politiku visur, izņemot Ilinoisas pavalsti," teikts Augstākās tiesas spriedumā.

Baltais nams apsveica šo spriedumu, savā paziņojumā nosaucot to par "lielu uzvaru amerikāņu nodokļu maksātājiem, amerikāņu strādniekiem un amerikāņu konstitūcijai".

Tramps, pērn augustā paziņojot par jaunajiem noteikumiem, sacīja: "Lai aizsargātu pabalstus ASV pilsoņiem, imigrantiem jābūt finansiāli pašpietiekamiem."

Baltais nams toreiz paziņoja, ka migrantiem tiks liegts iekļūt valstī, ja viņiem, visticamāk, būtu nepieciešama valsts palīdzība, un tiem, kas jau atrodas ASV un saņem palīdzību, netiks piešķirtas tā dēvētās zaļās kartes vai ASV pilsonība.

Līdz ar jauno noteikumu pieņemšanu administrācija "stiprina pašpietiekamības un personiskās atbildības ideālus, nodrošinot, ka imigranti spēj atbalstīt sevi un kļūt veiksmīgi šeit, Amerikā," toreiz norādīja ASV Pilsonības un imigrācijas dienesta direktors Kens Kučinelli.

Vairāku ASV pavalstu koalīcija augustā iesūdzēja Trampa administrāciju tiesā par šiem noteikumiem, kuri esot nekonstitucionāli un nesamērīgi vērsti pret imigrantiem, kuriem nav balta ādas krāsa.  

Kučinelli apsveica Augstākās tiesas lēmumu, sakot, ka Augstākajai tiesai "ir apnikuši" tiesnešu izpildraksti.

"Es ceru, ka daži no šiem apgabaltiesu tiesnešiem aktīvistiem beidzot sapratīs, ka viņiem jārīkojas likuma, nevis savas politiskās izvēles vārdā. Ja viņi nevēlas to darīt, lai atstāj [tiesu] un kandidē uz Kongresu," teica Kučinelli.

Demokrātu nacionālā komiteja reaģēja uz šo lēmumu, paziņojot, ka "ir pretīgi redzēt, ka ASV Augstākā tiesa apzīmogo Trampa ekstrēmo, pret imigrantiem vērsto, ksenofobisko darba kārtību".

Augstākā tiesa septembrī ļāva Trampam īstenot ievērojamus ierobežojumus patvēruma meklētājiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu