Bitēm ziemošanas apstākļi joprojām ir labvēlīgi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Līdzšinējie ziemošanas apstākļi bitēm līdzīgi kā janvāra sākumā joprojām ir labvēlīgi,  sacīja Latvijas Biškopības biedrības padomes (LBB) priekšsēdētājs Juris Šteiselis.

Līdz ar to esot pamats cerēt, ka arī Latvijā ziemu izdosies aizvadīt veiksmīgi un bitēm viss būs kārtībā. "Ja nebūs ilgstošu sala periodu vai citu "brīnumu", izskatās, ka šī būs bijusi bitēm Latvijas parastā ziema un viss būs kārtībā," sacīja Šteiselis. Īslaicīgi vēsāki laika apstākļi sevišķi nekaitē.

Biedrības padomes priekšsēdētājs gan pieļāva, ka sliktāk varētu būt pārziemojušas tās bišu saimes Latvijā, kas bija nosegtas piesardzībā pret iespējamu bargāku salu, un tamdēļ tām bija sliktāka ventilācija.  Tomēr kopvērtējumā bišu saimes, visticamāk, šogad Latvijā būs labi pārziemojušas. 

"Pagaidām nav nekādu ekstrēmu. Pārsvarā visiem biedriem ir ļoti patīkama tā situācija," sprieda biedrības padomes priekšsēdētājs.

Pēc viņa sacītā, līdzīgi kā Latvijā, arī kaimiņvalstī Lietuvā bites līdz šim pārziemojušas labi. 

LETA jau vēstīja, ka saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotajiem datiem šī mēneša un visas ziemas vidējā gaisa temperatūra pagaidām ir aptuveni +3 grādi. Līdz šim siltākais janvāris bija 1989.gadā, kad temperatūra sasniedza +1,8 grādus, savukārt iepriekšējā siltākā ziema piedzīvota 1924.-1925.gadā, kad decembra, janvāra un februāra vidējā gaisa temperatūra bija +1 grāds.

LBB ir lielākā lauksaimniecības nozaru organizācija Latvijā, kura apvieno lauksaimniekus, kas nodarbojas ne tikai ar biškopības produkcijas ražošanu, bet pārstāv arī citas lauksaimniecības nozares.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu