Lietuvā grib ierobežot "alkohola pakomātu" diennakts darbību (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas valdība gatavojas iegrožot tā dēvēto alkohola pakomātu darbību, kas ir viens no paņēmieniem, ko uzņēmēji izmanto, cenšoties apiet 2017.gadā noteiktos alkohola tirdzniecības ierobežojumus.

Kopš pagājušā gada septembra Viļņā darbojas piecas "alkohola glabātavas", kurās ar īpašas mobilās lietotnes starpniecību apreibinošos dzērienus var iegādāties jebkurā diennakts laikā. Alkohola aizlienēšanas un uzglabāšanas pakalpojumu piedāvā kompānija "Artimiausias" ("Tuvākais"), kas uzsver, ka pati alkoholu netirgo, bet sadarbojas ar kompāniju "Žilva", kurai ir attiecīga tirdzniecības licence.

Saskaņā ar valdības ieceri "alkohola pakomātos" dzērienus drīkstēs glabāt arī turpmāk, taču tos nevarēs izņem tai laikā, kad alkohola tirdzniecība aizliegta, norādīts Ekonomikas un inovāciju ministrijas paziņojumā.

Ministrija aicinājusi atbalstīt grozījumus alkohola kontroles likumā, ko izstrādājusi Seima opozīcijā esošās "Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu" frakcijas deputāta Pauļus Saudarga vadītā darba grupa, bet ieteikusi tos vēl noslīpēt.

Kā skaidrojis Saudargs, šie grozījumi izstrādāti, reaģējot uz informāciju par iespēju stacionāros pakomātos iegādāties alkoholu arī tajās diennakts stundās, kad tā tirdzniecība aizliegta, vai nu norēķinoties par to iepriekš, vai atliekot maksājumu uz atļauto laiku.

"Mūsu glabātavās tiek turēts alkohols, ko likumīgā ceļā un atļautā laikā iegādājušās fiziskās personas," ziņu aģentūrai BNS sacījis uzņēmuma "Artimiausias" direktors Vītauts Šulcs.

Lietuvas Narkotiku, tabakas un alkohola kontroles departaments veic izmeklēšanu par minēto uzņēmējdarbību, bet nolēmis to vismaz uz laiku neapturēt, jo tas varētu sarežģīt vēlākos strīdus tiesās.

Ņemot vērā nopietnās problēmas, kuras alkohols radījis sabiedrībai, 2017.gadā Lietuvā tika pieņemta stingrāka alkohola tirdzniecības kārtība, paredzot, ka alkoholiskos dzērienus atļauts iegādāties no 20 gadu vecuma un alkohola tirdzniecība atļauta darbdienās un sestdienās no plkst.10 līdz 20, bet svētdienās - no 10 līdz 15.

Alkohola aizlienēšanas un uzglabāšanas pakalpojumi pašreizējā Alkohola kontroles likumā nav reglamentēti.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu