Skandināvu stila funkcionalitāte pret padomju mantojumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Plaši logi, gaišas telpas, funkcionāls plānojums – šie aspekti parāda skandināvu dizaina un arhitektūras stiprās puses, kas būtiski atšķiras no tradicionāliem padomju laika ēku plānojumiem Rīgā.

“Bonava Latvija” jauno mājokļu projektu koncepcijas pamatā ir skandināvu dzīvesveida un dizaina vērtības. Vairāk par skandināvu dzīves stila pamatvērtībām un to, kādus ieguvumus tas sniedz dzīves telpas iekārtošanā stāsta interjera dizainere Inese Oboļeviča.

“Skandināvu dizains sevī ietver gan funkcionalitāti, gan vizuālo tīrību, gan dabas materiālu izmantošanu, tāpat arī minimālismu, kas kopumā veido ne tikai aktuālu dizainu, bet arī rada māju sajūtu, pārvēršot dzīves telpu par miera ostu,” saka I.Oboļeviča.

Minimālisms

Būtiska iezīme, ar ko skandināvu dizains atšķiras no jau ierastā padomju laika mantotā iekārtojuma, ir mēbeļu funkcionalitāte, kas sevī ietver ne vien vizuālo izskatu un tīrās līnijas, bet arī praktisko pielietojumu. Gaiši krāsotas sienas padarīs telpu gaišāku. Svarīga ir arī dabas materiālu izmantošana – aizkari, kas ir darināti no lina, telpaugi, kas atdzīvina telpas noskaņu. Pieturēšanās pie skandināvu stila nozīmē izvairīšanos no košajām krāsām, mēbeļu pārbagātības un raibiem paklājiem.

Foto: Publicitātes foto

Funkcionalitāte

Lielākoties mūsu mājas ir iekārtotas tā, lai tajās būtu pieejams viss ikdienā nepieciešamais. Bieži vien telpu pārlieku pieblīvējam ar mēbelēm, paklājiem un citiem interjera elementiem, aizmirstot par funkcionalitāti. Skandināvu izpratnē mēbelēm ir jābūt daudzfunkcionālām, kad galds ir viegli transformējams no maza uz tādu, pie kura var apsēsties ģimene, bet dīvāns ir ērts gan sēdēšanai, gan arī praktisks, lai tajā baudītu naktsmieru.

Foto: Publicitātes foto

Balkons nav noliktava

“Bieži vien mūsu mājās neatrodam vietu visam tam, ko nevēlamies izmest, jo domājam, ka tas noteikti noderēs. Šādos brīžos diemžēl mūsu balkoni vai terases kļūst par šo mantu glabātuvi, neizmantojot to pamatfunkcijas,” stāsta dizainere.

Balkons ir papildu telpa, kuras pamatfunkcija nav mantu glabāšana, bet gan vieta, kuru var iekārtot pēc sirds patikas – kur izbaudīt rīta kafiju, smelties iedvesmu vai vienkārši atpūsties. Balkonu iekārtošana ir tik pat svarīga, cik iekštelpu iekārtošana.

Foto: Publicitātes foto

Ēkas, kas tiek būvētas saskaņā ar skandināvu vērtībām – kvalitāti, ilgtspēju, paaugstinātu drošības normu ievērošanu celtniecības laikā (Zero Harm Policy), ir funkcionālas. Šajās celtnēs ir vieta gan papildu telpai, kas paredzēta mantu glabāšanai, gan bērnu ratiņu un velo novietnes, kas aiztaupa rūpes par ratiņu vai divriteņa ienešanu dzīvoklī. Savukārt koplietošanas telpas ir gaišas, patīkamas un drošas.

Inese Oboļeviča ir Latvijas interjera dizainere, dizaina studijas DOMA dibinātāja, lektore un nozares publikāciju autore.

"Bonava Latvija" īsteno gan ekonomiskā, gan biznesa segmenta mājokļu attīstīšanu, būvniecību un pārdošanu Rīgā saskaņā ar augstākajiem skandināvu kvalitātes un funkcionalitātes standartiem. Attīstot projektus tādās Rīgas apkaimēs kā Teika, Purvciems, Ķengarags, Dreiliņi un Centrs, "Bonava Latvija" nodrošina mūsdienīgu un Rīgas iedzīvotājiem pieejamu alternatīvu novecojušajam dzīvojamajam fondam. Kopumā būvniecības stadijā 2020. gadā būs 1100 dzīvokļi 6 projektos, no kuriem līdz gada nogalei plānots pabeigt 450 dzīvokļu būvniecību.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu