Lietuvā par bezmaksas plastmasas maisiņiem tirdzniecības vietās draudēs tūkstošiem eiro liels sods (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas Seims otrdien ārkārtas sesijā, kas veltīta galvenokārt vides jautājumiem, noteicis administratīvo atbildību tūkstošiem eiro apmērā par bezmaksas plastmasas maisiņu dalīšanu tirdzniecības vietās.

Šādus grozījumus Vides aizsardzības likumā un Administratīvo pārkāpumu kodeksā Seims pieņēmis vienbalsīgi.

Tirgotājiem, kas piedāvās iespēju bez maksas saņemt plastmasas iepirkumu maisiņus, draudēs naudassods 1000-3000 eiro apmērā, bet par atkārtotu pārkāpumu - līdz 5000 eiro apmērā. Šis noteikums neattieksies vienīgi uz ļoti vieglajiem plastmasas maisiņiem nefasētu pārtikas preču iesaiņošanai, kuru biezums nepārsniedz 15 mikronus.

Kā atgādina Seima kanceleja, parlaments jau no pagājušā gada 1.janvāra aizliedza Lietuvas tirdzniecības vietās bez atlīdzības dalīt vieglos plastmasas iepirkumu maisiņus, kuru biezums ir robežās no 15 līdz 50 mikroniem, bet aizlieguma pārkāpējiem nebija paredzēta atbildība.

Saskaņā ar Lietuvas tirdzniecības uzņēmumu asociācijas datiem pēdējā laikā ļoti vieglo un vieglo plastmasas maisiņu patēriņš valstī sarūk. 2014.gadā viens Lietuvas iedzīvotājs izlietoja 260 ļoti vieglo un 39 vieglo maisiņu, bet 2017.gadā - attiecīgi 226 un 34.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu