Indonēzijā par šariata likumu pārkāpšanu pērienu varēs saņemt no sieviešu soda vienības (35)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Indonēzijas Ačehas provincē darbu sākusi pirmā sieviešu vienība, kuras dalībnieces izpilda publiskus pērienus cilvēkiem, kas pārkāpuši šariata likumus, vēsta Francijas aģentūra AFP.

Vienības dalībnieču pirmais uzdevums bija nopērt kādu neprecētu sievieti, kas pieķerta viesnīcas numurā ar vīrieti.

Ačeha ir vienīgā province Indonēzijā, kurā tiek praktizēti šariata likumi. Cilvēkiem, kas pieķerti šo likumu pārkāpšanā, draud publiska nopēršana ar rotangpalmas rīksti.

Cilvēku publiskas pēršanas prakse sadusmojusi cilvēktiesību aktīvistus un raisījusi kaismīgas diskusijas gan Indonēzijas medijos, gan politiķu vidū. Indonēzijas prezidents pat ierosinājusi šādu praksi valstī aizliegt.

Tomēr dziļi konservatīvajā Ačehas provincē šāds ierosinājums dzirdīgas ausis nerod.

Foto: AFP/SCANPIX

2005.gadā Ačehas province ieguva lielāku autonomiju no Indonēzijas, kas izbeidza provincē gadu desmitiem ilgušos separātisma nemierus. Šī vienošanās deva tiesības Ačehas provincei noteikt šariata likumus.

Publiska pēršana Ačehā ir plaši piemērots sods par dažādiem pārkāpumiem, piemēram, azartspēlēm, laulības pārkāpšanu, alkohola lietošanu, homoseksuālām attiecībām vai attiecībām pirms laulības.

Eksperti norāda, ka Ačehā arvien vairāk cilvēku tiek sodīti par dažādiem morāles normu pārkāpumiem un tas galvenokārt skaidrojams ar interneta piekļuves izplatību un globalizāciju, kas vājina Ačehas kultūras un reliģiskās tradīcijas.

Tā kā šariata likumus pārkāpj arī sievietes, islāma kārtība nosaka, ka pārkāpējām sievietēm sods jāsaņem no sievietēm.

Šāda prakse ir spēkā Indonēzijas kaimiņvalstī Malaizijā.

Sieviešu pārliecināšana iesaistīties pēršanas vienībā Ačehā gan nav bijis vienkāršs uzdevums. Pirmās sieviešu soda izpildītāju vienības veidošana provincē ilgusi vairākus gadus.

Galu galā par pērējām piekrita astoņas sievietes – visas šariata policijas darbinieces. Viņas izgāja īpašu apmācību pēršanā, lai viņu darbības neradītu sodāmajam cilvēkam pārmērīgus ievainojumus.

Iepriekš publisku pēršanu Āčehā veica vīriešu vienība 12 cilvēku sastāvā. Viņi par to saņēma atalgojumu, kura apmērs gan nav zināms.

Pērēju vienības dalībniecēm ir īpašas uniformas brūnā krāsā, bet viņu sejas ir aizklātas, lai slēptu identitāti.

Kā pavēstīja Ačehas galvaspilsētas Banda Ačehas šariata policijas pārstāvji, sievietes izgājušas apmācību, lai būtu fiziski piemērotas šim darbam un lai viņas to darītu pareizi.

Tomēr grūtākais uzdevums esot bijis pārliecināt šīs sievietes pārkāpt psiholoģiskajai barjerai saistībā ar sāpju nodarīšanu līdzcilvēkiem, ko paredz šāda nodarbe.

“Bez žēlastības pret tiem, kas pārkāpj Dieva likumus,” pieeju šim darbam komentē šariata policijas pārstāvji.

Foto: AFP / Scanpix

Ačehas amatpersonas uzsver, ka publiskas pēršanas piemērošana palīdzot provincē ierobežot noziedzību.

Šariata policija Banda Ačehā, kurā ir aptuveni 220 000 iedzīvotāji, strādā trīs maiņās un patrulē visu diennakti.

Ļoti bieži par citu pārkāpumiem policijai ziņo vietējie iedzīvotāji.

Savukārt par pārkāpumiem piespriestais sods ļoti bieži tiek izpildīts gavilējoša pūļa priekšā. Uz publisku pēršanu noraudzīties mēdz sanākt pat simtiem pilsētas iedzīvotāju.

Kā uzskata daļa Ačehas iedzīvotāju, provinces šariata policija joprojām esot pārāk saudzīga pret pārkāpējiem. Daļa sabiedrības uzskata, ka par par laulības pārkāpšanu vajadzētu piespriest nevis pēršanu, bet gan nomētāšanu ar akmeņiem.

Ačeha iepriekš par smagiem noziegumiem plānoja piespriest galvas nociršanu, tomēr Indonēzijas valdība šādu plānu īstenošanu apturēja.

Pārējās Indonēzijas un pasaules kritiku par šo necilvēcīgo sodu Ačeha sauc par islāmofobiju.

Šādas prakses aizstāvji norāda, ka tā ļaujot cilvēkiem izvairīties no cietumsoda.

Tomēr publiska pēršana var beigties ar samaņas zaudēšanu vai pat nonākšanu slimnīcā.

Savukārt cilvēki, kas piedzīvojuši publisku nopēršanu, par piedzīvoto nevēlas runāt. Daudzi no viņiem pat ir pametuši Ačehu, jo nevēlas dzīvot ar kauna zīmogu.

Starptautiskās cilvēktiesību organizācijas “Human Rights Watch” un “Amnesty International” šādu sodu par pārkāpumiem dēvē par nehumānu un barbarisku.

Tikmēr Ačehas amatpersonas uzsver, ka provinces prakse ir daudz saudzīgāka nekā citās konservatīvās musulmaņu valstīs, piemēram, Saūda Arābijā.

“Mūsu mērķis, perot cilvēkus, nav radīt viņiem ievainojumus. Galvenais uzdevums ir publiska kaunināšana, kas gan pašos pārkāpējos, gan skatītājos izskauž vēlmi vēlreiz nokļūt šādā situācijā,” norāda Ačehas šariata policija.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu