Rietumvalstis neuzņemsies vidutāju lomu Kosovas iekšpolitikā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kosova. Ilustratīvs attēls
Kosova. Ilustratīvs attēls Foto: pixabay.com

Francija, Vācija, Itālija, Lielbritānija un ASV otrdien paziņojušas, ka neatbalsta nevienu konkrētu politisko partiju Kosovā un neuzņemsies vidutāja lomu starp abām lielākajām partijām, kas pēc parlamenta vēlēšanām pagājušajā gadā vēl nav pabeigušas koalīcijas sarunas.

"Mēs aicinām visus politiskos spēlētājus Kosovā koncentrēties uz Kosovas tautas vēlmēm," teikts paziņojumā, ko izdevušas Francijas, Vācijas, Itālijas, Lielbritānijas un ASV vēstniecības.

Pēc nesekmīgajām koalīcijas sarunām kreisi orientētā Pašnoteikšanās kustības partija (LVV), kas vēlēšanās 6.oktobrī izcīnīja visvairāk balsu, pirmdien sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja, ka norunājusi ar centriski labējo Kosovas Demokrātisko līgu (LDK) nākamreiz tikties rietumvalstu un Eiropas Savienības (ES) pārstāvju klātbūtnē.

LVV līderim Albinam Kurti, kurš izvirzīts premjerministra amatam, līdz šim nav izdevies izveidot jauno valdību, un viņš nav spējis vienoties ar LDK par to, kurš tiks izvirzīt par Kosovas jauno prezidentu 2021.gadā.

Kosovas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās, kas notika 6.oktobrī, LVV izcīnīja 29 no 120 vietām parlamentā, bet LDK  tika pie 28 vietām.

Kurti jāizveido jaunā valdība līdz 4.februārim, vai arī Kosovā var nākties rīkot vēl vienas parlamenta vēlēšanas.

Lai izvairītos no mazākuma valdības, Kurti nepieciešams arī atbalsts no mazākām partijām.

Saskaņā ar konstitūciju valdībā jāiekļauj arī serbu minoritātes pārstāvis.

Serbija kontroli pār Kosovu zaudēja pēc NATO intervences 1999.gadā, taču Belgrada joprojām neatzīst 2008.gadā vienpusējā kārtā pasludināto Kosovas neatkarību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu