Lielbritānija pēdējo reizi piedalās augsta līmeņa ES sanāksmē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Han Yan via www.imago-images.de/imago images/Xinhua

Lielbritānijas Eiropas un Amerikas lietu ministrs Kristofers Pinčers otrdien pārstāvējis Apvienoto Karalisti tās pēdējā augsta līmeņa sanāksmē Eiropas Savienībā (ES).

Lielbritānija 31.janvārī izstāsies no ES un turpmāk vairs nepiedalīsies bloka iekšējās sanāksmēs.

"Šī ir vēsturiska nedēļa Apvienotajai Karalistei un Eiropas Savienībai," žurnālistiem Briselē sacīja Pinčers pēc ES Padomes sēdes apmeklēšanas.

Līdzīgi kā citas Lielbritānijas amatpersonas, Pinčers uzsvēra, ka Lielbritānija izstājas no ES, bet vēlas saglabāt draudzīgas attiecības ar Eiropas kontinentu.

Viņš sacīja, ka Lielbritānija ir optimistiska valsts, kas atbalsta brīvu tirdzniecību un raugās pasaulē un tieksies pēc draudzīgas sadarbības ar ES.

Pinčers pateicās Lielbritānijas partneriem par draudzību aizgājušajos gados, bet piebilda: "Mēs raugāmies nākotnē uz pavisam citādāku pasauli un pavisam citādākām attiecībām."

Tomēr daži no Pinčera kolēģiem bija skeptiski noskaņoti un brīdināja, ka Lielbritānija paliks neaizsargāta tirdzniecības sarunās ar ASV un ES.

Francijas Eiropas lietu ministre Amēlija de Montšalēna pauda pesimistisku attieksmi par Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona ambīcijām jauna tirdzniecības līguma sakarā.

"Mēs zaudējam partneri, mēs zaudējam locekli, un es arī uzskatu, ka Lielbritānija zaudēs lielu daļu atbalsta daudzajās sarunās, kas, kā paziņojusi Lielbritānija, tiks sāktas tuvākajās nedēļās," sacīja ministre.

"Tirdzniecības sarunās ar ASV un citiem Lielbritānija tagad būs viena," viņa piebilda, radot šaubas, vai līdz gada beigām Londonai izdosies noslēgt jaunu brīvās tirdzniecības līgumu ar ES.

Vācijas ES lietu ministrs Mihaels Rots pauda viedokli, ka ir pārāk maz laika, lai būtu iespējams noslēgt visaptverošu līgumu.

"Mums nav daudz laika. Visiem jāsaprot, ka spēlītēm tagad ir jābeidzas. Mēs esam izšķieduši daudz laika pēdējos mēnešos," sacīja Rots.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu