NVA ir sagatavojusies gaidāmajai darbinieku atlaišanai LDz (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Gatavojoties masveida atlaišanai uzņēmumā "Latvijas dzelzceļš" (LDz), Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) mājasdarbus ir izpildījusi kārtīgi, šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda NVA direktore Evita Simsone.

Simsone stāstīja, ka NVA ir izstrādājusi atbalsta plānu LDz darbiniekiem, kuriem tikšot sniegts konsultatīvs un informatīvs atbalsts, primāri informējot par pieejamajām darbavietām. NVA precīzi zinot to cilvēku profilu, kurus atbrīvos februārī un martā, attiecīgi viņiem tiekot piemeklētas vakances. Simsone gan precīzi neatbildēja, vai NVA būs kvalifikācijai atbilstošas vakances, kuras piedāvāt tieši šiem cilvēkiem.

Lūgta vērtēt pirmspensijas vecuma cilvēku atlaišanu no LDz, par ko bija izteikusies uzņēmuma vadība, Simsone konkrētu atbildi nesniedza, jo NVA rīcībā neesot informācijas par atlaižamajiem vecuma griezumā. Simsone apgalvoja, ka darba tirgū pret vecākiem cilvēkiem attieksme esot duāla - esot gan tādi darba devēji, kas uz šiem cilvēkiem skatās skeptiski, gan arī tādi, kas šos cilvēkus ņemot darbā labprāt, jo novērtē šo cilvēku lojalitāti.

Kā ziņots, LDz līdz šā gada beigām plāno pārtraukt darba tiesiskās attiecības ar aptuveni 1500 darbiniekiem. 2019.gads gan LDz koncernam, gan visai Latvijas transporta un tranzīta nozarei bijis satricinājumiem bagāts - gan fosilo izejvielu cenu samazinājuma globālajos finanšu tirgos un attiecīgi mazāka to pārvadājumu apmēra dēļ, gan arī reģiona ekonomiskās un politiskās situācijas dēļ ir pieredzēts būtisks ienākošo un izejošo kravu apmēra samazinājums, tāpēc plānots arī darbinieku skaita samazinājums.

Nozares asociācijas prognozēto darbinieku apjomīgo atlaišanu ceļu būvē NVA nejūt, tostarp aģentūrā esot reģistrētas vairāk nekā 300 brīvas darbavietas šajā nozarē.

Savukārt runājot par atlaišanu no uzņēmuma "Dzintars", Simsone pastāstīja, ka decembrī un janvārī NVA pieteikušies 134 šī uzņēmuma bijušie darbinieki, kuri pārsvarā bija nodarbināti tirdzniecībā. 12 no viņiem atraduši jaunas darbavietas, un kopumā varot teikt, ka pieprasījums pēc darbiniekiem tirdzniecības sektorā ir augsts.

Simsone atzīmēja, ka Latgalē bezdarba līmenis joprojām ir augsts, jo ir zema ekonomiskā aktivitāte. Viņa atzina, ka viens no risinājumiem šiem cilvēkiem būtu kļūt mobilākiem un pieņemt darbavietas tālāk no savām dzīvesvietām.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu