Latvietis Pekinā: Paniku neizjūtu, bet uzmanīties vajag (3)

Annija Vīnkalna
, Ārvalstu ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: No personīgā arhīva

Latvietis Kristians Pekinā dzīvo jau gandrīz piecus gadus un strādā par basketbola treneri. Sarunā ar portālu TVNET viņš pastāstīja par to, kāda ir dzīve Ķīnas galvaspilsētā koronavīrusa uzliesmojuma laikā.

"Pekinā visi ir piesardzīgi, cenšas no mājām ārā neiet," stāsta Kristians. "Tagad ir Jaunais gads un cilvēki vēl nav atpakaļ no citām pilsētām vai ārzemēm. Ir samērā klusi, bet parasti šajās divās nedēļās tā ir."

Viņš norāda, ka vislielākais pamats bažām varētu būt tad, kad cilvēki pēc Jaunā gada svinībām sāks atgriezties atpakaļ pilsētās.

Foto: No personīgā arhīva

Lai arī par vīrusa izcelsmes vietu tiek uzskatīta Uhaņa, kuru no Pekinas šķir vairāk nekā 1000 kilometru, drošības pasākumi tiek ievēroti arī galvaspilsētā. Kristians norāda, ka apmēram 95% uz ielas sastopamo cilvēku valkā sejas maskas, kā arī metro stacijās, valdības ēkās un citviet tiek skenēta cilvēku ķermeņa temperatūra, lai identificētu saslimušos. 

"Tāda nogaidoša sajūta. Vietējie ķīniešu draugi iesaka būt ļoti piesardzīgiem," viņš saka. "Pekina ir liela pilsēta - ap 25 miljoniem iedzīvotāju. Kopējais inficēto skaits ir ļoti, ļoti mazs uz šo ciparu, bet pilsētā, kur ir tik daudz cilvēku, tas var mainīties un pat ļoti ātri."

Kaut arī Ķīnā pret slimību izturas ar vislielāko nopietnību, tomēr Rietumu presē pašreizējos notikumus zināmā mērā dramatizē, uzskata Kristians.

Foto: No personīgā arhīva

"Es personīgi nekādu paniku nejūtu, bet uzmanīties vajag," viņš uzsver.

Uhaņā situācija ir draudīga, tomēr citās Ķīnas vietās esot daudz mierīgāk. Galvenie ieteikumi, kā izvairīties no inficēšanās: valkāt sejas masku, mazgāt rokas un izvairīties no vietām, kur ir daudz cilvēku.

Pēdējā laikā biežāk izskan runas arī par aizsargbriļļu valkāšanu, taču Kristians norāda, ka uz ielas vēl neesot redzējis nevienu cilvēku ar tādām.

Saskaņā ar jaunāko informāciju, Ķīnā mirušo skaits nāvējošā koronavīrusa uzliesmojumā ir pieaudzis līdz 132 cilvēkiem, bet apstiprināto infekcijas gadījumu skaits palielinājies līdz 5974.

Saslimšanas gadījumi konstatēti arī ārpus Ķīnas, tostarp Vācijā un Francijā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu