Regulators: Dabasgāzes cena arī gada otrajā pusgadā varētu saglabāties zema

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Dabasgāzes cena mājsaimniecībām arī gada otrajā pusgadā varētu saglabāties zema, aģentūrai LETA prognozēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

"Pašreizējās prognozes par vairumtirgus cenu nākotnē ir optimistiskas. Krājumi Inčukalna krātuvē būtiski pārsniedz apmēru pērn. Pastāv augsta iespējamība, ka dabasgāzes cena mājsaimniecībām saglabāsies pietiekami zema arī pēc 2020.gada 1.jūlija, kad publiskajam tirgotājam jāpārskata tarifi," pauda SPRK Tirgus uzraudzības nodaļas vadītājs Jānis Negribs. 

Regulatorā norādīja, ka atbilstoši SPRK tirgus datiem dabasgāzes vairumtirdzniecības cena 2019.gada trešajā ceturksnī sasniedza zemāko līmeni pēdējo 10 gadu laikā.

Pēc SPRK pārstāvju skaidrotā, notikumi pasaulē - Ķīnas un Vācijas ekonomiku atdzišana, saspīlējums starp Ķīnu un ASV - noteica dabasgāzes cenas kritumu pasaules tirgū. To veicināja arī ASV sašķidrinātās dabasgāzes ražošanas apmēra pieaugums. Arī apstākļi Latvijā bija labvēlīgi cenas samazinājumam, jo siltās ziemas dēļ daļa krājumu Inčukalna krātuvē pēc pērnā gada apkures sezonas beigām palika neizmantoti. Šo apstākļu rezultātā tirgū piedāvājums auga daudz straujāk par pieprasījumu, radot spiedienu uz dabasgāzes cenas samazināšanos.

Eiropas lielākajās tirdzniecības biržās mēneša vidējā cena 2019.gada septembrī sasniedza zemāko atzīmi, kamēr tobrīd piepildījums krātuvēs Eiropā bija tuvu 100%. Savukārt vidējā svērtā dabasgāzes cena Latvijas vairumtirdzniecībā zemāko atzīmi - 11,61 eiro par megavatstundu -sasniedza jau jūlijā.

"Turpinoties cenu lejupslīdei biržās, cenu samazinājums turpinājās arī Latvijas lietotājiem - izmaksas par dabasgāzi no šā gada 1.janvāra kļuva vēl zemākas," minēja Negribs. 

SPRK norādīja, ka, pateicoties dabasgāzes gala tarifa samazinājumam, mājsaimniecībām mainīgā maksa, kas atkarīga no patēriņa, no šā gada 1.janvāra samazinājās par 20-30%, salīdzinot ar pagājušo gadu. Proti, mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto ēdiena gatavošanai, mainīgā maksa šogad samazinājās par 21%, kamēr mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto apkurei, - par 30%.

Tāpat SPRK norādīja, ka no šā gada 1.janvāra darbību sācis vienotais dabasgāzes tirgus Latvijā, Igaunijā un Somijā. Jau janvāra pirmajās dienās var novērot aktīvu dabasgāzes tirdzniecību starp Latviju, Igauniju un Somiju, kas vienlaikus sekmē aktīvāku Inčukalna gāzes krātuves izmantošanu. Tādējādi nākotnē varētu samazināties arī dabasgāzes uzglabāšanas pakalpojuma tarifi, kas veido daļu no kopējām dabasgāzes izmaksām.

SPRK realizē sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un ūdenssaimniecības nozarēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu