Energoefektīvās mājas nemaz nav tik drošas cilvēka veselībai (7)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Energoefektīvajām mājām ir vairākas pozitīvas īpašības, taču ne viss vienmēr var būt balts un ideāls. Ārsti uzsver, ka energoefektīvas mājas var arī kaitēt veselībai. 

Energoefektīvas mājas no citām ēkām atšķiras ar pārdomātu izolācijas sistēmu, gudru apsildes un atvēsināšanas sistēmu, kā arī ar dažādām enerģijas taupīšanas metodēm.

Tomēr energoefektīvo māju izolācija var nākt par sliktu cilvēku veselībai. 

Apvienotās Karalistes pediatrijas un bērnu veselības koledžas un Karaliskās medicīnas koledžas pētnieku veiktais pētījums liecina, ka energoefektīvās mājās izteikti bieža problēma ir slikta ventilācija, kas savukārt iet roku rokā ar paaugstinātu astmas, elpceļu slimību, ekzēmas un dermatīta risku. 

Energoefektīvu māju dizains ietver ļoti rūpīgu izolāciju, kas savukārt bloķē mājas ventilāciju. Proti, vecajām ēkām bez logiem vai īpašām ventilācijas sistēmām daļēji gaisa apmaiņu nodrošina arī nelielā gaisa caurlaidība sienās, logu starpās, bēniņos, jumtā vai pat grīdās, bet energoefektīvā mājā viss ir pedantiski noslēgts. Ja vecāki aizmirst regulāri vēdināt telpas, mājās gaiss ar laiku kļūst smacīgs, turklāt tajā iekļūst arī toksiski savienojumi no saimniecībā izmantojamiem līdzekļiem, piemēram, matu lakām, tīrīšanas līdzekļiem, krāsām un gaisa atsvaidzinātājiem. Īpaši bīstama situācija var izvērsties, ja kāds smēķē iekštelpās, rodas paaugstināts mitruma līmenis vai vienkārši māja tiek apsildīta ar malku vai oglēm, tādējādi radot iekštelpu gaisa piesārņojumu.

Iekštelpu gaisa piesārņojums var būt iemesls, kādēļ bērniem un pusaudžiem rodas smagas alerģiskas reakcijas vai elpceļu slimības. Tāpat šāds gaiss var negatīvi ietekmēt sirmgalvjus, alerģiskus cilvēkus vai grūtnieces. 

"Energoefektivitāte nav slikta lieta - tā nāk par labu videi un būtiski samazina fosilā kurināmā izmantošanu. Tomēr bez atbilstošas vēdināšanas energoefektīvas mājas var negatīvi ietekmēt cilvēku veselību," vēsta pētījuma autori. "Lai mājas dizains nekaitētu cilvēkiem, jau plānošanas brīdī kā prioritāte ir jāuztver vēdināšanas iespējas. Šādi tiks pasargāta cilvēku veselība, kā arī tiks samazinātas oglekļa emisijas."

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu