"Es biju darbā 30 stundas no vietas." Ieskats grupas "Martas asinis" albumā

Jānis Žilde
, Galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Grupa "Martas ssinis"
Grupa "Martas ssinis" Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Aizdzīvoties līdz sestajam studijas albumam, turklāt diezgan ierobežotā desmit gadu laika nogrieznī, pa spēkam ir vien retajai pašmāju grupai. Ja tas izdevies, tad droši var apgalvot, ka grupa ir notikusi. Sākotnēji kā pagrīdes apvienības "Bērnības milicija" dalībnieka solo projekts, vēlāk transformējoties pilntiesīgā kolektīvā, Filipa Deruma (35) vadītā grupa "Martas asinis" šā gada sākumā atgriezusies pie klausītājiem ar jaunu studijas ierakstu "Bauda", un tas ir lielisks.

Martas asinis "Bauda"

(Pašizdots)

4,5/5

Kāpēc atgriezusies? Grupas iepriekšējais darbs "Sestais albums" (tehniski tas bija piektais) izdots jau pirms sešiem gadiem. Tas toreiz noslēdza intensīvu posmu jaunās apvienības daiļradē, kad teju katru gadu tika izdots pa jaunam albumam. No sākotnēji pusakustiska Filipa soloprojekta "Martas asinis" bija pārtapusi par kičīgu indī deju mūzikas parādību, kas savās dziesmās sakausēja kaut ko no deju panka ("The Rapture", "!!!") un "100. debijas". Kopā ar Filipu grupas pirmajos albumos liela loma bija arī bundziniekam Aigaram Valdmanim ("Dun dun") un īpaši ģitāristam Reinim Jakobsonam, kurš pēc "Sestā albuma" "Martas asinis" pameta, lai vēlāk izveidotu jaunu kopprojektu ar Elizabeti Balčus Midnight Academy.

Gan jaunu mūziķu meklējumi, gan personiskā dzīve ar savām korekcijām (gan Filips, gan Aigars izveidojuši ģimenes) radīja dabisku pauzi grupas darbībā. Tikai 2016. gadā ar jaunu sastāvu atsākās nopietnāki mēģinājumi un radošie meklējumi. Grupai pievienojās ģitārists Aivis Iesalmanis un basists Staņislavs Kuļikovs. Lielākā daļa jaunā muzikālā materiāla arī tapusi, kopīgi mēģinot, apmainoties ar idejām. "Ja pirms tam mēs sākām ierakstīt tādus pusgatavas idejas, tad šoreiz uz studiju devāmies ar jau iepriekš sagatavotām dziesmām," skaidro Filips. 

Ieraksts veikts Valmierā, Ģirta Laumaņa jeb Lomika studijā "Hodila". Pirmajās trijās dienās ieskaņots tā dēvētais melnais materiāls, un jau vēlāk atkārtotās sesijās salikti iztrūkstošie akcenti. 

Albuma vākam noformējuma variantus sagatavoja jaunā gleznotāja Elīna Genīte. Viņa bija radījusi vairākus desmitus interpretāciju par tēmu "Bauda", un rezultātā par labāko atzīta jutekliska bildīte ar sievietes lūpām un kārdinošu zemeni.

"Kā man teica "Bērnības milicijas" biedrs Juris Simanovičs, par šādu vāciņu mēs dabūšot kritiku no feministēm,"

nosmej Filips.

Martas asinis "Bauda"
Martas asinis "Bauda" Foto: publicitātes

"Es esmu darbā 30 stundas no vietas, vai tas ir pietiekami daudz?" skan ievadošā skaņdarba vārdi. Dziesma balstās uz šverniska ģitāras rifa, kas pakāpeniski apaug gan ar pulsējošu ritma grupu, gan vairākiem astoņdesmito gadu sintezatoriem. "Es vispār redzu, ka apkārt cilvēki daudz strādā, vismaz mani vienaudži - vairākos darbos," skaidro Filips. Dziesmas nosaukums un atslēgas frāze ņemta no reālās dzīves, noklausīta kādā publiskā vietā. 

Derums daudz iedvesmas vārdiem smeļas no saviem vērojumiem gan darbā, gan uz ielas, gan draugu lokā. Tāda ir dziesma "Vizāža", kurā iestrādātas kādas darbā noklausītas frāzes, arī "Kā tas izskatās" ir biroja darbinieku spogulis - cilvēku, kuri procesos nepiedalās, bet viņiem vienmēr ir viedoklis, viņi vienmēr visu zina labāk. Arī "Justies labi" ir ikdienas atspulgs, kas pieskaras bezrūpīgam, nestrukturētam jauniešu un ne tikai jauniešu dzīvesveidam. Būtībā baudas motīvs caurvij vairākas dziesmas, un baudas izpausmes un cēloņi ir visdažādākie. 

"Ļoti uzskatāmi vajadzīga nauda," skan dziesmas "Kola ar kanēli" teksts, kurai iedvesma nākusi no foto vietnes Instagram storijiem, kur kāds mūziķis katrā trešajā ierakstā reklamējis vienu konkrētu populāru limonādi. Par pārdošanos, iziešanu uz kompromisiem arī albuma noslēdzošā dziesma "Pārdevies". "Mēs visi kaut kādā ziņā esam pārdevušies," nedaudz fatāli secina Derums.  

Kopumā nospriegotie teksti veiksmīgi kontrastē ar popsīgiem, grūvīgiem aranžējumiem, radot jau nobrieduša kolektīva iespaidu. Vietām gan iezogas kādas tehniskas (ritmizācijas lietas) neprecizitātes, taču "Martas asinis" nav nekāds perfekti nopulēts popmūzikas produkts, tas savā dziļākajā būtībā ir andergraunds. Andergraunds, kuru var baudīt ikviens. 

30 minūšu ieraksts pieejams visos lielākajos mūzikas straumēšanas tīklos, kā arī ierobežotā simts kompaktdisku tirāžā mūzikas veikalos. 

Foto: Grupas "Martas asinis" albuma "Bauda" prezentācijas koncerts. 

 

Noklausies albumu.



Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. 

Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Jānis Žilde. 

Foto: #SIF_MAF2019
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu