ASV un Kanāda nosaka sankcijas pret Krievijas uzņēmumu saistībā ar Krimu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV un Kanāda trešdien noteica sankcijas pret Krievijas dzelzceļa kompāniju un astoņām amatpersonām par Ukrainas suverenitātes pārkāpšanu, darbojoties Krievijas anektētajā Krimas pussalā.

Sankcijas tika noteiktas pret Maskavā bāzēto kompāniju "Grand Service Express", kas ir dzelzceļa satiksmes operatore starp Krimu un Krieviju, šīs kompānijas vadītāju un vēl septiņiem cilvēkiem, tai skaitā Krimas Republikas premjerministru un augstām amatpersonām Sevastopoles pilsētā.

"Finanšu ministrijas rīcība, kas veikta ciešā koordinācijā ar mūsu starptautiskajiem sabiedrotajiem un partneriem, apliecina mūsu nelokāmo atbalstu brīvu un godīgu demokrātisko politisko procesu atjaunošanai Krimā," paziņoja ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins.

Eiropas Savienība (ES) otrdien noteica līdzīgas sankcijas pret septiņām no šīm amatpersonām, apsūdzot tās par Krievijas pašvaldību vēlēšanu rīkošanu Krimā 2019.gada septembrī.

ES līdz ar to ir noteikusi sankcijas pret 177 fiziskām personām un 44 juridiskām personām, kas iesaistītas Krievijas īstenotajā Krimas aneksijā un bruņotajā konfliktā Ukrainas austrumos. 

"Koordinētās ASV, ES un Kanādas sankcijas ierobežo šo neleģitīmo amatpersonu spēju veikt starptautisku uzņēmējdarbību un uzsver transatlantiskās alianses stiprumu, nepiekāpjoties Krievijas turpinātajai agresijai," sacīja Mnučins.

ASV sankcijas nozīmē iesaldēt visus šīm fiziskajām un juridiskajām personām piederošos īpašumus un intereses kādos īpašumos, kā arī aizliegt ASV personām veikt darījumus ar tām. 

ASV Finanšu ministrija noteica sankcijas divas dienas pirms tam, kad ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo plāno apmeklēt Kijevu, lai tiktos ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un citām amatpersonām. Šīs vizītes nolūks var būt ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas atbalsta paušana Ukrainai laikā, kad ASV Senātā notiek impīčmenta prāva pret Trampu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu