Latvijas realitāte: Slimības pabalsts - 5 centi dienā, bezdarbniekiem - 7 centi dienā (38)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Maks ar naudu. Ilustratīvs attēls
Maks ar naudu. Ilustratīvs attēls Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā slimības pabalsti piecu centu apmērā dienā, kā arī bezdarbnieku pabalsti septiņu centu apmērā dienā ir realitāte, ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Viņš norādīja, ka nodokļu sistēmai valstī ir jābūt taisnīgai, proti, visiem strādājošajiem tajā ir jāpiedalās vienādi. "Ja esam vienojušies, ka noteikta daļa ir jāmaksā, tad visiem jāmaksā," sacīja ministrs, norādot, ka noteikta daļa no iedzīvotāju ienākumiem tiek maksāta valsts budžetā, lai varētu uzturēt aizsardzību, iekšlietas, medicīnu, izglītību, utt.

Tajā pašā laikā Reirs arī atzīmēja, ka Latvijā ir 5-6 atvieglināti nodokļu nomaksas režīmi, kuros cilvēki maksā mazāk, piemēram, mikrouzņēmējs nodokļos nomaksā krietni mazāk nekā, piemēram, skolotājs ar tādu pašu algu.

Tāpat Reirs minēja, ka iedzīvotājiem ir jābūt sociālajam nodrošinājumam vismaz minimālā līmenī. "Darba vietai Latvijā 21.gadsimtā jābūt tādai, kur darbiniekiem tiek nodrošināta vismaz minimālā sociālā apdrošināšana," sacīja ministrs.

Viņš arī atzīmēja, ka, piemēram, palielinot valstī noteiktās minimālās algas apmēru, darbiniekiem nereti tiek samazinātas darba slodzes, tādējādi optimizējot nodokļus.

"Palielinot minimālo algu, uzreiz pieaug pusslodzes darbs, pieaug ceturtdaļslodzes darbs, pieaug astotdaļslodzes darbs. Arī tā ir nodokļu optimizācija. Sanāk tā, ka darbinieks nenodrošina sev minimālo sociālo nodrošinājumu. Stāsti par slimības pabalstiem piecu centu apmērā dienā un bezdarbnieku pabalstiem septiņu centu apmērā dienā ir realitāte. Mēs nedrīkstam to pieļaut," uzsvēra Reirs.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu