Ukrainietei cietums un izraidīšana par pensionāru apzagšanu, izliekoties par LG darbinieci

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piespriedusi četru gadu cietumsodu 24 gadus vecajai Ukrainas pilsonei Lilijai Buštarenko, kura, uzdodoties par AS "Latvijas gāze" (LG) darbinieci, iekļuva vairāku pensijas vecuma rīdzinieku dzīvokļos un nozaga no tiem naudu un citas vērtīgas lietas, raksta "Latvijas Avīze" (LA)

Papildus tiesa uzlikusi par pienākumu Buštarenko atmaksāt cietušajiem nodarītos zaudējumus, kā arī lēmusi izraidīt viņu no Latvijas un liegt šajā valstī atgriezties astoņus gadus. Līdz ar to, ja spriedums stāsies spēkā, Buštarenko sodu izcietīs Ukrainā. Tur viņai palikuši trīs mazi bērni, kuri tagad esot pie vecmāmiņas.

Tiesas sēde ilga tikai trīs stundas, jo notika bez pierādījumu pārbaudes. Saskaņā ar apsūdzību, Ukrainas pilsone periodā no 2018.gada 2.maija līdz 2019.gada 4.jūlijam 14 epizodēs apzagusi 16 cilvēkus par kopējo summu virs 32 000 eiro. Viņa darbojusies gan viena, gan arī kopā ar kādu vīrieti, kurš vēl nav sēdies uz apsūdzēto sola. Upuri bijuši pensionāri.

Kā raksta LA, prokurors Edijs Pastars tiesas debatēs stāstīja, ka Buštarenko speciāli uzmeklējusi par 80 gadiem vecākus cilvēkus, kuriem ir lēnāka domāšana, kuri ir nevarīgi un visdrīzāk nezināja, ka kopš 2017.gada beigām LG darbinieki nemaz vairs neapmeklē iedzīvotājus. Turklāt dažkārt viltvārži it kā apskatījuši arī ūdens skaitītājus un radiatorus, šo darbību laikā patiesībā novēršot iemītnieku uzmanību, lai meklētu naudu, vērtslietas un banku kartes.

Zagšana notikusi dažādos Rīgas dzīvokļos Brīvības, Dzirciema, Ilūkstes, Ūnijas, Brantkalna, Maskavas un citās ielās. Bijuši divi lieli ķērieni - 11 000 eiro un 12 236 eiro, arī 2000, 1000, 1800, 1556, 563, 420, 280 eiro.

Saskaņā ar cietušo personu atstāstīto laikrakstam, kad apsūdzētajai atvērtas durvis, viņa stādījusies priekšā kā LG darbiniece un lūgusi apsēsties pie galda, kur biezā kladē kaut ko rakstījusi par gāzi, bet pēc tam lūgusi parādīt skaitītājus, radiatorus. Bieži sirmgalvis palicis virtuvē vai istabā, kamēr viltus "gāziniece" citā istabā izpētījusi plauktu un skapju saturu. Tad viņa ātri gājusi projām vai nu viena, vai kopā ar pārinieku. Sirmgalvji zādzību atklājuši un zvanījuši policijai, kad zagle vai zagļu pāris jau sen bijuši prom.

Buštarenko "iekritusi" kādā dzīvoklī Ziepniekkalnā, kur apciemojusi 1934.gadā dzimušu kundzi. Viltvārdi pirms ienākšanas dzīvoklī pamanījis kaimiņš, kurš arī noklausījies viņas aizdomīgo sarunu ar potenciālo upuri. Kad abas sievietes bijušas dzīvoklī, tur ienācis arī kaimiņš un lūdzis svešinieci uzrādīt darba apliecību. Sieviete izskrējusi kāpņu telpā, kur kaimiņš viņu panācis un aizturējis.

Ukrainas Sumu apgabala Konotopas pilsētas iedzīvotājai Buštarenko ir deviņu klašu izglītība, oficiāli viņa nav strādājusi, iztikusi no bērnu pabalstiem un manikīra taisīšanas mājās, kad tur uzturējusies, noskaidrojis laikraksts.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, pirms pāris gadiem Rīgā tika reģistrēti vairāki gadījumi, kad viltvārde, uzdodoties par LG darbinieci, iekļuva senioru dzīvokļos un tos apzaga. Policijā par šiem gadījumiem tika sākti vairāki kriminālprocesi.

LG iepriekš informējusi, ka kopš 2017.gada 1.decembra uzņēmums vairs neveic nekāda veida dabasgāzes sadales tīkla pārbaudes mājsaimniecībās. Patlaban vienīgā komercsabiedrība Latvijā, kas ir tiesīga veikt dabasgāzes sadales sistēmu pārbaudes mājsaimniecībās, ir AS "Gaso".

Dabasgāzes sadales sistēmas pārbaužu gadījumos iedzīvotāji aicināti pieprasīt uzrādīt "Gaso" darbinieku apliecības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu