Zinātnieki publicē visu laiku detalizētāko Saules virsmas fotogrāfiju (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Saules virsma tuvplānā.
Saules virsma tuvplānā. Foto: NSO/AURA/NSF

Zinātnieki publicējuši pirmos attēlus, kas uzņemti ar Nacionālā zinātnes fonda Daniela K. Inojas Saules teleskopu. Tās ir visu laiku detalizētākās un kvalitatīvākās Saules fotogrāfijas.

Fotogrāfijas tika uzņemtas ar 4 metrus lielo Saules teleskopu Havaju salās. Tajās redzama verdošā, intensīvā turbulence plazmas slānī, kas ieskauj Sauli. Izskatās, ka šī plazma ir sadalījusies šūnām līdzīgos paneļos.

Preses relīzē, kas publicēta Nacionālā zinātnes fonda mājaslapā, rakstīts, ka katrs no šiem paneļiem sastāv no konvekcijas cikliem, kad karstākā plazma paceļas līdz paneļa centram, bet tad novirzās uz tā malām, lai vēlāk, tai atdziestot, nogrimtu.

“Kopš sāka darboties Nacionālais zinātnes fonds, mēs nepacietīgi esam gaidījuši pirmos Saules attēlus. Tagad varam padalīties ar Saules attēliem un video, kas ir visu laiku detalizētākie,” teica Nacionālā zinātnes fonda direktors Francs Kordova.

Novērojumi, kas veikti ar Inojas Saules teleskopu, palīdzēs zinātniekiem pētīt mainīgos magnētiskos laukus, kas plūst caur Saules plazmu. Izpētot elektromagnētiskos procesus uz Saules virsmas, zinātnieki cer uzlabot spēju paredzēt laikapstākļus kosmosā. Tas inženieriem ļautu labāk aizsargāt satelītu komunikācijas sistēmas.

Kamēr Zemes laikapstākļu noteikšanas precizitāte turpina uzlaboties, zinātnieki joprojām pūlas uzlabot kosmosa laikapstākļu paredzēšanas modeļus.

Ar jauno teleskopu iespējams uztvert Saules paneļu elektromagnētisko aktivitāti daudz precīzāk nekā iepriekš.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu