Tibetas ledājā atrasti seni un zinātnei nezināmi vīrusi (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vīruss mikroskopa attēlā. Ilustratīvs attēls.
Vīruss mikroskopa attēlā. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Pēdējos 15 tūkstošus gadu ledājs Tibetas plato ziemeļrietumos ir sevī glabājis visai neparastu viesu pulku: sasalušus vīrusus, no kuriem daudzi ir nezināmi modernajai zinātnei.

Vīrusus zinātnieki atklāja pavisam nesen, kad pētīja divus Tibetas ledāja ledus paraugus. Viņu acīm atklājās 28 iepriekš nezināmu vīrusu grupas.

Izpētot šos mistiskos vīrusus, zinātnieki cer gūt panākumus divās frontēs: noskaidrot, kādi vīrusi uzplauka dažādos klimatos un vidēs laika gaitā, rakstīts pētījumā, kas publicēts vietnē “bioRxiv”.

“Sliktākajā gadījumā, ledum kūstot klimata pārmaiņu rezultātā, gaisā varētu nonākt dažādi patogēni. Ja tas notiks, tad būs labāk, ja mēs būsim tos izpētījuši,” pētījumā raksta zinātnieki.

Ledāju mikrobu pētniecība var būt visai sarežģīta lieta. Tas ir tāpēc, ka ir ļoti viegli samaitāt ledāju ledus paraugus ar mūsdienu baktērijām. Tieši tāpēc pētnieki ir radījuši jaunu protokolu mikroorganismu un vīrusu paraugu iegūšanā un pētīšanā.

Šajā gadījumā abi ledāju ledus paraugi no Tibetas plato tika iegūti 1992. un 2015. gadā. Tiesa, tajā laikā nepastāvēja nekādi īpaši mēri, kas urbšanas un paraugu pārvietošanas laikā palīdzētu izvairīties no piesārņojuma.

Citiem vārdiem, šo ledus paraugu ārpuse tika samaitāta, tomēr iekšpuse palika neskarta. Lai piekļūtu ledus paraugu kodolam, zinātnieki izveidoja laboratoriju aukstā telpā, kur ar sterilizētu zāģi atbrīvoja ledus paraugu no tā ārējā slāņa. Pēc tam pētnieki nomazgāja paraugus ar etanolu, lai izkustu vēl neliels ārējā slāņa gabals. Visbeidzot ar sterila ūdens palīdzību zinātnieki nokļuva pie neskartā kodola.

Pēc eksperimenta ledus kodolā atklājās 33 vīrusu ģintis, no kurām 28 bija iepriekš nezināmas.

“Mikrobi abos ledus paraugos ievērojami atšķīrās. Tas reprezentē atšķirīgo klimatu un vidi, kādā šie vīrusi ir attīstījušies,” rakstīts pētījumā.

Nav pārsteigums, ka ledājā šie nekad neredzētie vīrusi slēpušies tik ilgi.

“Mēs esam ļoti tālu no tā, lai apzinātu visus vīrusus uz Zemes,” izdevumam “Vice” stāstīja vīrusu pētniece, kas nebija iesaistīta šajā pētījumā, Abergīla Šantāla.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu