Kaldarauska plāno atjaunot NEPLP reputāciju (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Vispirms ir svarīgi atjaunot Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) reputāciju, pauda NEPLP locekļa amatam izvirzītā TV3 žurnāliste Ieva Kalderauska.

Viņa uzskata, ka to ir iespējams izdarīt sabiedrības interesēs, pieņemot mediju vidi attīstošus un informatīvo telpu aizsargājošus lēmumus.

Kā otru būtisku darbības virzienu Kaldarauska minēja komercmediju jomas sakārtošanu un stiprināšanu, lai nodrošinātu konkurētspējīgu, drošu un uzticamu vidi. "Ir jānodrošina pietiekams finansējums medijiem, lai cilvēkiem nodrošinātu kvalitatīvu saturu, kas viņus izglīto, rosina pilnveidoties un arī izklaidē," sacīja Kaldarauska.

Viņa stāstīja, ka pēc Saeimas balsojuma par apstiprināšanu amatā viņa atstās darbu SIA "All Media Latvia". "Ar darba devēju jau esmu pārrunājusi šo jautājumu un lēmumu pieņemšu pēc Saeimas balsojuma, ja tas man būs labvēlīgs," norādīja Kaldarauska.

Savukārt, NEPLP vakantajam locekļa amatam izvirzītais bijušais TV3 žurnālists Jānis Eglītis norāda, ka sabiedriskais pasūtījums būtu jādala efektīvāk, stiprinot mediju redakcijas.

Eglītis klāstīja, ka pēc vairāk nekā 15 gadiem žurnālistikā viņam radies iespaids, ka mediju vidē iestājies pagrimums, un vēlme palīdzēt stiprināt mediju vidi un atbalstīt kvalitatīva mediju satura radītājus bijusi motivāciju, lai iesniegtu savu pieteikumu NEPLP locekļu konkursā.

Eglītis uzskata, ka NEPLP ir problēmas ar reputāciju, un viņa kļūšana par padomes locekli varētu mazināt konfrontāciju starp padomi un nozares spēlētājiem, jo viņa kandidatūru atbalstot Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA). Žurnālists uzsvēra, ka nav LŽA biedrs, tāpēc vēl jo vairāk pateicīgs par atbalstu.

Viņaprāt, NEPLP ir jārada apstākļi vēl vienas komerctelevīzijas izveidei, iespējams, digitālajā vidē. Tāpat padomei jādomā par efektīvāku sabiedriskā pasūtījuma sadali, paredzot to kvalitatīva satura radīšanai un redakciju stiprināšanai. Papildu līdzekļus satura radīšanai varētu gūt, ieviešot digitālo nodokli.

"Jāpārskata arī reklāmas ierobežojumi, kas noteikti televīzijai. Jāizvērtē, cik tie ir pamatoti. Internetā noteikumi ir daudz liberālāki," komentēja Eglītis, kurš kā vienu no uzdevumiem redz arī sabiedrisko mediju stiprināšanu, iespējams, apvienojot radio un televīziju, taču saglabājot neatkarīgas redakcijas.

Amata kandidāts cer uz konstruktīvu sadarbību ar pārējiem NEPLP locekļiem, jo amatam nav pieteicies ar mērķi konfliktēt. Viņš ir pārsteigts par šodienas Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas lēmumu locekļu amatam virzīt pašu un bijušo kolēģi, TV3 žurnālisti Ievu Kalderausku, jo visi četri kandidāti, kas nodoti gala vērtēšanai, bijuši pietiekami spēcīgi.

Žurnālists arī atzina, ka sākotnēji uz padomes locekļu konkursu raudzījies ar aizdomām, taču viss atlases process norisinājies caurspīdīgi. 

Eglītis pirms Saeimas balsojuma par abiem jaunajiem NEPLP locekļiem ir gatavs tikties ar parlamentā esošo politisko spēku frakcijām.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš (KPV LV) vēlējies NEPLP locekļa amatā atbalstīt kādreizējo Kultūras ministrijas Mediju politikas nodaļas vadītāju Robertu Putni, taču to darīt atturējusi kandidāta darbošanās politiskajā organizācijā.

Kaimiņš sacījis, ka viņa favorīti amatiem NEPLP bija TV3 žurnāliste Ieva Kalderauska un Putnis, taču vēlāk viņš savu viedokli mainījis, jo, aprunājoties ar Putni, secināts, ka amata pretendents, kļūstot par NEPLP locekli, negrasās apturēt darbību partijā "Progresīvie". Kaimiņš izvēlējies amatam virzīt Eglīti.

Lai arī likums šādu pienākumu neparedz, Kaimiņš uzskata, ka NEPLP locekļi nedrīkstu būt partiju biedri. Tāpēc viņš varētu rosināt izmaiņas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, lai tajā nostiprinātu minēto aizliegumu.

Kaimiņš pauda cerību, ka abiem amatiem NEPLP virzītajiem kandidātiem izdosies kvalitatīvi veikt savus pienākumus. Deputāta ieskatā ļoti līdzīgas pieredzes abiem jaunajiem amatu pretendentiem neapgrūtinās NEPLP darbu.

TVNET jau ziņoja, ka NEPLP vakantajiem locekļu amatiem Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien izraudzījusies TV3 žurnālisti Ievu Kalderausku un bijušo TV3 žurnālistu Jāni Eglīti.

Komisijas deputāti bija vienoti viedoklī par Kalderauskas virzīšanu amatam, uzsverot, ka viņa atstājusi ļoti labu iespaidu. Savukārt par otru kandidatūru deputātiem bija atšķirīgi viedokļi.

Ņemot vērā atšķirīgos deputātu viedokļus, par otru NEPLP locekļa amata kandidātu notika papildu diskusijas, mēģinot vienoties par veidu, kādā izvēlēties otru NEPLP locekli.

Mēģinot rast labāko risinājumu tam, kā izraudzīties otru kandidātu, deputāti vienojās katrs nosaukt personu, par ko gatavi balsot.

Komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš (KPV LV) sacīja, ka atbalstīs Eglīti. Šādai pozīcijai pievienojās arī deputāte Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP).

Vairāki deputāti norādīja, ka amatā atbalstīt gatavi kādreizējo Kultūras ministrijas Mediju politikas nodaļas vadītāju Robertu Putni, atbalsts izteikts arī bijušajam interneta žurnāla "Satori.lv" galvenajam redaktoram Ilmāram Šlāpinam.

Deputāte Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), uzklausot citu deputātu viedokli, norādīja, ka ņems vērā Latvijas Žurnālistu asociācijas viedokli un tāpēc balsos par Eglīti. Izvirzīt Eglīti nolēma arī deputāts Māris Kučinskis (ZZS), gan atzīstot, ka šādu izvēli izdara, lai noslēgtu šo procesu un cerot ar abiem kandidātiem tikties frakcijā pirms Saeimas balsojuma.

Lai amatiem izvirzītās personas varētu stāties amatos, par viņiem jābalso Saeimai.

Kā ziņots, uz vakantajiem amatiem pretendē 13 kandidāti.

Vakances NEPLP radušās, jo to atstāja divi tās locekļi, tostarp priekšsēdētāja Dace Ķezbere.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu