Atklāts jauns Zemes ģeoloģiskais laikmets (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Klintis
Klintis Foto: Unsplash

Pateicoties klintij pie kādas Japānas upes, ģeologi atklājuši jaunu Zemes laikmetu – Čibanas laikmetu.

Čibanas ģeoloģiskais laika intervāls, kas norisinājās pirms 770 - 126 tūkstošiem gadu, atklāts, pateicoties nogulumu slānim, kas atrasts kādas Japānas dienvidu upes krastā.

Čibanas laikmets ir nosaukts pēc Čibas – Japānas prefektūras, kurā tika atrasts šis nogulumu slānis – un nesen to ratificējusi Starptautiskā ģeoloģijas zinātņu savienība (International Union of Geological Sciences, IUGS).

Šis periods ir ļoti svarīgs, jo tajā norisinājās pēdējās Zemes magnētiskā lauka izmaiņas, vēstīts vietnē “Eos”.

Zemes magnētiskie poli Zemes vēstures laikā vairākas reizes ir mainījuši savu novietojumu. Kad tas notiek, akmeņos visā pasaulē tiek atstātas pēdas. Šajā gadījumā klints Japānas upes krastmalā ir saglabājusi bagātīgas liecības par jaunākajām izmaiņām Zemes magnētiskajā laukā.

Magnētisko polu nobīde joprojām ir plaši aprunāts temats. 2014. gada pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Geophysical Journal International”, pētnieki izmantoja no nogulumiem Itālijā iegūtu informāciju un secināja, ka polu apmaiņa norisinājās dažu gadu desmitu laikā. Savukārt 2019. gada pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science Advances”, spriests, ka apmaiņa norisinājusies drīzāk 22000 gadu laikā. Čibas nogulumu slānis varētu palīdzēt atrisināt šo jautājumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu