Turpmāk veterinārārsti informēs PVD par neatbilstošu mājdzīvnieku aprūpi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Turpmāk veterinārārsti ziņos Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) par dzīvnieku īpašniekiem, kuri nenodrošina veterinārmedicīnisko aprūpi dzīvnieku smagas saslimšanas gadījumos, informēja Latvijas Veterinārārstu biedrības valdes priekšsēdētāja Māra Viduža.

Viņa uzsvēra, ka Dzīvnieku aizsardzības likums paredz dzīvnieka īpašnieka pienākumu rūpēties par dzīvnieka veselību un labturību. Ir noteikts, ka dzīvnieka īpašniekam ir pienākums nepakļaut dzīvnieku sāpēm un ciešanām, kā arī novērst tā savainošanās iespējas.

Tāpat Viduža atzīmēja, ka gadījumos, kad pret dzīvnieku neizturēsies atbildīgi, veterinārārsti informēs PVD. "Tālāk jau PVD uzdevums būs pārliecināties, vai dzīvnieks nav pakļauts sāpēm un ciešanām," viņa skaidroja.

"Diemžēl veterinārārsti regulāri saskaras ar situācijām, kad dzīvnieka īpašnieki ierodas vizītē ar dzīvniekiem, kam jau ir smagas un ielaistas veselības problēmas, piemēram, ilgstošs dzemdes iekaisums kucei vai kaķenei vai milzīgi asiņojoši audzēji, kurus vairs pat nav iespējams operēt, ilgstoši neārstētas traumas - lūzumi, izmežģījumi, kas nepareizi saauguši vai nav saauguši un rada sāpes, ilgstoši nekopts dzīvnieka mutes dobums, kā rezultātā dzīvniekam ir jāizrauj lielākā daļa zobu, u.c. veselības problēmas, kuras neviens dzīvnieka īpašnieks nevarēja nepamanīt vai pat apzināti ignorēja," atklāja Viduža.

Viņa atzīmēja, ka problēma ir ļoti sāpīga arī lauksaimniecības dzīvnieku jomā.

Kā skaidroja Viduža, nereti ir situācijas, kad veterinārārstu uzklausa, bet no ārstēšanas atsakās, paziņojot, ka "tāpat jau ilgi neizvilks", bet atbildīgi nerīkojas.

Pēc viņas teiktā, saņemot veterinārārsta ziņojumu, atbildīgās iestādes varētu pārbaudīt informāciju, veikt dzīvnieka apskati un uzlikt par pienākumu dzīvnieka īpašniekam vai turētājam nodrošināt dzīvniekam nepieciešamo veterinārmedicīnisko palīdzību vai uzdot eitanazēt vai nokaut (lauksaimniecības dzīvnieku) dzīvnieku, lai izbeigtu viņa ilgstošās ciešanas, kā arī saukt dzīvnieka īpašnieku vai turētāju pie atbildības par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku.

Latvijas Veterinārārstu biedrība dibināta 1921.gadā, un tā ir brīvprātīga sabiedriska organizācija, kas apvieno veterinārmedicīnas izglītību ieguvušus veterinārārstus un Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes studentus. Biedrības mērķis ir veterinārmedicīnas pilnveidošana Latvijā, atbilstoši Eiropas un pasaules standartiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu