ASV valsts sekretārs ierodas Ukrainā nedēļu pēc diplomātiska misēkļa (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Efrem Lukatsky / AP

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo ieradies vizītē Ukrainā. Tā notiek politiski jutīgā laikā - rit ASV prezidenta Donalda Trampa impīčmenta prāva, kuras centrā negribot nonākusi Ukraina, kā arī pirms nedēļas Pompeo amerikāņu žurnālistei dusmās esot uzdevis jautājumu: "Vai jums tiešām šķiet, ka amerikāņiem rūp Ukraina?"

Pompeo ir augstākā ASV amatpersona, kas apmeklējusi Ukrainu kopš impīčmenta procesa sākuma. Tā centrā ir pagājušā gada 25.jūlijā notikusī telefonsaruna starp Trampu un Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski (sarunas atreferējuma tulkojums latviešu valodā lasāms šeit) un jautājums vai Tramps pārkāpa savas pilnvaras, izdarot spiedienu uz Ukrainu, lai tā sāk izmeklēšanu, kas kaitētu Trampa sāncenša izredzēm 2020.gada ASV prezidenta vēlēšanās.

Pagājušajā piektdienā Pompeo pats iekļuva diplomātiskā misēklī, kas saistīts ar Ukrainu. ASV Nacionālā sabiedriskā radio (NPR) žurnāliste Mērija Luīze Kellija apgalvoja, ka pēc intervijas, kurā Kellija uzdeva neērtus jautājumus par bijušo ASV vēstnieci Ukrainā Mariju Jovanoviču, viņa saņēmusi uzaicinājumu uz Pompeo privāto viesistabu bez diktofona.

Tur Pompeo "gaidīja, un viņš uz mani kliedza aptuveni tikpat ilgu laiku, kāds tika veltīts intervijai", sacīja Kellija. "Viņš nebija apmierināts, ka viņam tiek uzdoti jautājumi par Ukrainu."

Atbilstoši žurnālistes teiktajam, Pompeo asā vārdu apmaiņā, nevairoties no lamuvārdiem, viņai vaicājis: "Vai jums tiešām šķiet, ka amerikāņiem rūp Ukraina?"

Pompeo piektdien Ukrainā tiekas ar Zelenski un citām valsts augstākajām amatpersonām, kā arī no Maskavas patriarhāta neatkarīgās Ukrainas pareizticīgas baznīcas garīdzniekus.

Foto: Efrem Lukatsky / AP

ASV pilnībā atbalsta Ukrainu tās centienos izbeigt Krievijas agresiju un atjaunot suverenitāti un teritoriālo vienotību, piektdien vizītes gaitā Ukrainā Pompeo apliecinājis Ukrainas kolēģim Vadimam Pristaiko, pavēstīja Ukrainas Ārlietu ministrija.

Praktisks pierādījums šai nostājai ir jaunu ASV sankciju noteikšana 29.janvārī fiziskām personām Krievijas okupētajā un anektētajā Krimā.

"Vienlaikus amerikāņu puse īpaši akcentēja nepieciešamību saglabāt Ukrainā reformu augstu dinamiku un rezultativitāti," teikts ministrijas paziņojumā.

Pompeo un Pristaiko, kā arī delegāciju sarunās "īpaša uzmanība tika pievērsta Ukrainas un ASV koordinētām darbībām, lai atjaunotu Ukrainas teritoriālo vienotību un suverenitāti, praktiskai sadarbībai drošības jomā".

Pristaiko izteicis pateicību ASV administrācijai un Kongresam par sistēmisko atbalstu, lai praktiskais atbalsts Ukrainai tiktu paplašināts.

Ukraina ir ASV partneris centienos atbalstīt starptautisko drošību, un tā ir ieinteresēta, lai tiktu piesaistītas amerikāņu stratēģiskās investīcijas militāri tehniskajā, enerģētikas un citās jomās, uzsvēra Pristaiko.

Pompeo vizīte Kijevā notiek laikā, kad ASV Senāts gatavojas balsojumam par to, vai impīčmenta prāvā vajadzētu izsaukt jaunus lieciniekus, kuri varētu sniegt papildus informāciju par Trampa darbībām saistībā ar Ukrainu. Tomēr gaidāms, ka Senāts nobalsos pret to, un līdz ar to jau tuvākajās dienās republikāņu kontrolētais Senāts varētu Trampu attaisnot.

Pompeo ceturtdien bija vizītē Lielbritānijā. Savu Eiropas un Centrālāzijas tūri viņš turpinās Baltkrievijā, Kazahstānā un Uzbekistānā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu