Vai šajā Sobiboras nāves nometnes fotogrāfijā ir attēlots arī bēdīgi slavenais Demjaņuks? (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vēsturnieki prezentējuši fotogrāfiju kolekciju, kas glabājusies pie Sobiboras nāves nometnes komandiera vietnieka, un kurā, iespējams, attēlots arī par Ivanu Bargo dēvētais nometnes sargs Džons (Ivans) Demjaņuks.

Kolekcija, kas izstādīta Berlīnes Terora topogrāfijas muzejā, sastāv no 361 fotogrāfijas un dokumentiem, kas saistīti ar Johana Nīmana karjeru. Nīmans bija Sobiboras nāves nometnes komandiera vietnieks no 1942. gada septembra līdz 1943. gada oktobrim, kad viņš ieslodzīto ebreju sacelšanās laikā tika nogalināts.

Atšķirībā no citiem līdzīgiem gadījumiem šīs fotogrāfijas pēc Otrā pasaules kara netika iznīcinātas un palika Nīmana ģimenes īpašumā. Kolekcija tagad ir nodota ASV Holokausta memoriālajam muzejam.

Foto: AP/Scanpix

Eksperti saka, ka šī kolekcija ļauj vēsturniekiem labāk saprast, kā izskatījās Sobiboras nāves nometnē tās pastāvēšanas laikā.

Anne Lepere, kuras vecvecāki, ierodoties Sobiboras nometnē no Nīderlandes 1943. gadā, tika nogalināti, teica, ka fotogrāfiju kolekcijas nodošana muzejam bija ļoti drosmīgs solis no Nīmana pēcteču puses. Viņa arī pieminēja, ka redzēt Sobiboras nometnes attēlus bija elpu aizraujoša pieredze.

Šī kolekcija arī vairāk pastāsta mums par Demjaņuku, kurš 2011. gadā tika apsūdzēts kā līdzdalībnieks slepkavībās. Viņš bija nometnes sargs. Denjaņuks noliedza visas apsūdzības un nomira 2012. gadā, nesagaidījis tiesas spriedumu.

Divās kolekcijas fotogrāfijās varētu būt attēlots Ivans (vēlāk Džons) Demjaņuks jaunībā, kopā ar citiem bijušajiem karagūstekņiem, kas tika apmācīti SS nometnē un nodarbināti Sobiborā. Ja tā izrādīsies patiesība, tad šie būs pirmie pierādījumi, ka Demjaņuks patiešām darbojās Sobiborā.

Foto: AP/Scanpix

Holokausta vēsturnieks Martins Kvepers atklāja, ka Demjaņuks, visticamāk, ir redzams vismaz vienā fotogrāfijā.

Tiesa, Demjaņuka dēls Džons Demjaņuks juniors aizrāda, ka teikt, ka kaut kas ir pierādīts attiecībā uz fotogrāfijām un viņa tēvu, nav pamata.

Ukrainā dzimušais Demjaņuks, pirms viņu 1942. gadā Krimā sagūstīja vācieši, bija Sarkanās armijas kareivis. Viņš tika apsūdzēts par piekrišanu strādāt par zemākās kārtas apsargu Sobiborā.

Minhenes tiesa ziņoja, ka viņiem ir pierādījumi par to, ka viņš bija daļa no nacistu iznīcības mašinērijas un Sobiborā kalpoja no 1943. gada marta līdz tā paša gada septembra vidum.

Starp 1942. gada martu un 1943. gada oktobri Sobiborā tika nogalināti 167 tūkstoši cilvēku, no kuriem lielākā daļa bija ebreji.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu