Valsts meža dienests aicina ziņot par mizgrauža bojātām audzēm (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Egļu astoņzobu mizgrauzis
Egļu astoņzobu mizgrauzis Foto: Nav zināms/Valsts meža dienests

Valsta meža dienests (VMD) aicina meža īpašniekus ziņot par mizgrauža bojātām audzēm, ja tādas novērotas, liecina informācija VMD mājaslapā. 

VMD atgādina, ka aizvadītajā gadā vairākās vietās Latvijā tika konstatēta meža kaitēkļa - egļu astoņzobu mizgrauža – pastiprināta savairošanās. Sevišķi masveidīga mizgraužu savairošanās bija vērojama Lubānas apkārtnē un Gaujas Nacionālajā parkā. 

Dienestā arī uzsver, ka egļu astoņzobu mizgrauzis uzskatāms par agresīvāko un bīstamāko egļu audžu kaitēkli Latvijā, kurš var invadēt ne tikai novājinātas egles, bet arī pilnīgi veselus kokus. Visbiežāk mizgrauzis pastiprināti savairojas pēc vējgāzēm, taču tas var invadēt arī citādi novājinātas egļu audzes. 

Par riska audzēm uzskatāmas apmēram 50 gadus vecas un vecākas egļu audzes, jo mizgrauža attīstībai piemērotāki ir resnāki koki. Šo kaitēkli var sastapt arī egļu ciršanas atliekās, kas ir resnākas par 12 centimetriem, taču, lai sekmīgi vairotos, mizgrauzim ir nepieciešami egļu stumbri, kas ir resnāki par 20 centimetriem. 

VMD atgādina - lai mazinātu egļu astoņzobu mizgrauža savairošanās risku pavasarī, ziemas sezonā ir jāorganizē mizgrauža bojāto koku izstrāde, kokmateriālus no meža izvedot līdz aprīļa vidum. Līdz aprīļa vidum no meža ir jāizvāc visas šajā ziemā vēja izgāztās un nolauztās zaļās egles.

Dienestā arī uzsver, ka no 1. aprīļa līdz 1. septembrim egļu audzēs, kas ir vecākas par 50 gadiem, nedrīkst veikt kopšanas cirtes un sanitārās izlases cirtes. Izņemot gadījumus, kad egļu audzes ir kompaktas un izolētas un atrodas ne tuvāk par 100 metrus no citām pieaugušām egļu audzēm.

Meža īpašniekiem, kuru īpašumā ir egļu audzes, maija otrajā pusē un jūnija sākumā jāpārbauda egļu stumbri, vai gadījumā tajos nav redzamas kukaiņa ieskrejas un svaigas skaidu nobiras stumbra pakājē. To konstatējot, meža īpašniekam par šiem novērojumiem jāziņo VMD, jo bojātās egles pēc iespējas drīzāk ir jāizvāc no meža. 

VMD atgādina - ja mežā konstatētas aizdomīgas egļu audzes, meža īpašniekam jāvēršas kādā no VMD mežniecībām un jāinformē par esošo situāciju. Pēc tam mežzinis vai meža patologs izvērtēs situāciju dabā un informēs, ko darīt un kā rīkoties konkrētajā situācijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu