Miris dzejnieks Leons Briedis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Leons Briedis
Leons Briedis Foto: LETA

Pagājušajā naktī pēc ilgas slimības mūžībā devies izcilais dzejnieks un atdzejas virtuozs Leons Briedis, sociālajā tīklā “Facebook” vēsta Latvijas Rakstnieku savienība. Oficiālo nekrologu tā izplatīs pirmdien tiklīdz kļūs zināma informācija par izvadīšanu.

Leons Briedis dzimis 1949.gad 16.decembrī Madonas rajonā, ieguvis izglītību LU  Vēstures un filoloģijas fakultātē, bet 1974.gadā beidzis Kišiņevas universitāti, spāņu valodas un literatūras nodaļu. 1979.gadā viņš absolvējis Maksima Gorkija Literatūras institūtu.

Savā radošajā mūža Leons Briedis tulkojis un atdzejojis darbus no vairākām valodām, tai skaitā latīņu, krievu, poļu, angļu un rumāņu valodas. Briedis rakstījis dzejoļus gan bērniem, gan pieaugušajiem. 2011. gadā viņa dzejoļu krājums "Naktsmājas bezmiegam" ar nosaukumu "Azil pentru ne-somn" tika izdots Rumānijā.

Latviešu valodā publicētas ap 30 Brieža oriģinālgrāmatas, kā arī vairāk nekā 40 tulkojumu un atdzejojumu.

Leons Briedis strādājis dažādos Latvijas kultūras periodikas izdevumos: "Literatūra un Māksla", "Jaunās Grāmatas", "Grāmata" u.c. Briedis bija kulturoloģiskā žurnāla "Kentaurs XXI" dibinātājs, galvenais redaktors un izdevējs (1992-2010), izdevniecības "Minerva" direktors.

2010. gadā par dzejoļu krājumu "Mijkrēšļa rokraksts" Leons Briedis saņēmis Ojāra Vācieša literāro prēmiju, bet 2015. gadā - Latvijas Literatūras gada balvu (LALIGABA) par mūža ieguldījumu. 1999. gadā viņš apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Pērn izdots Leona Brieža pirmais romāns “Vilcene un atraitnis”.

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu