Arodbiedrība: algas pielikums iekšlietu sistēmā dienējošajiem nav pietiekams (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Policija. Ilustratīvs attēls.
Policija. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA) ir novērojusi indikācijas, ka šogad ieviestais algu pielikums iekšlietu sistēmā dienējošajiem nav sniedzis plānotos rezultātus, atzīst LIDA padomes loceklis Juris Kabanovs.

Arodbiedrības izplatītajā preses paziņojumā norādīts, ka Ministru kabineta grozījumu anotācijā, ar kuriem tika izmainītas algu un piemaksu likmes, lasāms, ka grozījumi rosināti, pamatojoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) rekomendācijām par korupcijas risku novēršanu tiesībsargājošajās institūcijās, kā arī Koncepciju par korupcijas risku samazināšanu valsts pārvaldes iestādēs un pašvaldībās.

KNAB savā rekomendācijā esot norādījis, ka zems un korupcijas risku paaugstinošs atalgojums ir summa, kas pēc nodokļu nomaksas ir vismaz Centrālās statistikas pārvaldes noteiktais iztikas minimums, uzskatot, ka amatpersonai jāspēj uzturēt sevi un 1,5 apgādājamos.

Minēto KNAB rekomendāciju izpildei, saskaņā ar Iekšlietu ministrijas (IeM) veiktajiem aprēķiniem, 2020.gadā bija papildus nepieciešami 27 miljoni eiro. Ministru kabinets, izstrādājot 2020.gada budžetu, IeM papildus piešķīra 18,9 miljonus eiro, savukārt atalgojuma palielināšanai IeM novirzīja 10,7 miljonus eiro, sadalot tos starp visiem sistēmas dienestiem. 

Kabanovs norādījis, ka janvārī dienestu - Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts robežsardzes - priekšnieki izdeva rīkojuma dokumentus, ar kuriem tika noteikts amatpersonu atalgojums 2020.gadā. Pēc šo dokumentu izdošanas LIDA sāka saņemt informāciju no biedriem par to, ka, iespējams, minētie līdzekļi nav sadalīti nedz atbilstoši KNAB rekomendāciju būtībai, nedz ievērojot vienlīdzības principus starp pašiem dienējošajiem.

Preses paziņojumā citēts LIDA valdes priekšsēdētājs Armands Augustāns, kurš norādījis, ka, saskaņā ar arodbiedrības biedru sniegto informāciju, atkārtojas 2016.gada situācija, kad tika ieviesta spēkā esošā atlīdzības sistēma - kādam algas pielikums ir mērāms vien dažos eiro, bet kādam citam - dažos simtos, bet vēl kāds, iespējams, saņems pat mazāk, jo, kaut ko pieliekot vienā pozīcijā, tiekot vairāk atņemts no citas.

Augustāns gan atzinis, ka LIDA vēl nav saņēmusi oficiālus biedru iesniegumus ar konkrētiem skaitļiem un arodbiedrībai nav pieejami arī dienestu priekšnieku izdotie rīkojuma dokumenti attiecībā uz atalgojuma apmēru 2020.gadā. Neskatoties uz to LIDA jau ir uzsākusi apkopot un analizēt biedru sniegto informāciju. "Domājams, ka situācija, kā arī tālākās iespējamās LIDA darbības, kļūs skaidrākas pēc 7.februāra, kad visas amatpersonas būs saņēmušas savu atalgojumu par janvāra mēnesi un varēsim strādāt jau ar konkrētiem skaitļiem, nevis tikai pieņēmumiem," citēts Augustāns. 

Valdes priekšsēdētājs arī pārmetis sociālā dialoga kvalitātes trūkumu. Attiecīgi viņš uzskata, ka informācijas apmaiņa starp LIDA, iestādēm un IeM ir pārlieku novēlota. 

Jau vēstīts, ka ar minētajiem grozījumiem valdība noteica IeM sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm atlīdzību par vienu stundu 25% apmērā no IeM sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm zemākās mēnešalgu grupas minimālajai mēnešalgai atbilstošās stundas algas likmes.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu