ASV pieprasa "uzskatāmus pierādījumus" no talibiem pirms miera līguma noslēgšanas (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pirmdien pieprasījis "uzskatāmus pierādījumus" no talibiem, ka viņi ir gatavi un spējīgi samazināt vardarbību pirms tiek noslēgta jebkāda vienošanās starp abām pusēm.

Pompeo sacīja, ka talibu un ASV sarunvedēji jau atradušies tuvu vienošanās noslēgšanai, bet talibi nav spējuši nodemonstrēt vēlmi  vai spējas samazināt vardarbību.

ASV valsts sekretārs arī norādīja, ka abas puses pašreiz strādā pie miera plāna, un pauda cerību, ka vardarbību būs iespējams samazināt.

"Bet tik tālu mēs vēl neesam tikuši, un darbs pilnīgi noteikti turpinās," pavēstīja Pompeo kopīgā preses konferencē ar Uzbekistānas kolēģi.

Pompeo arī paziņoja, ka Vašingtona atvēlēs miljonu dolāru tirdzniecības veicināšanai starp Uzbekistānu un Afganistānu, un atbalstīs mieru un pārticību reģionā.

Pompeo arī sacīja, ka ASV prezidents Donalds Tramps vēlas samazināt Savienoto Valstu militāro klātbūtni Afganistānā, bet vēlas to darīt veidā, kas veicina mieru un izlīgumu.

ASV un talibu pārstāvjiem kopš 2018.gada jūlija bijušas vismaz desmit sarunu kārtas. Pašreiz pieejamā informācija liecina, ka potenciālā vienošanās ietvertu grafiku ASV un starptautisko spēku izvešanai no Afganistānas apmaiņā pret drošības garantijām no talibu puses. Līgumam būtu arī jānoved pie miera sarunām Afganistānas iekšienē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu